Vise, planuri și obiective la început de an... Cum le transformăm în împliniri? An nou- provocări și obiective. Este acel moment în care cei mai mulți dintre noi vor fi seduși de promisiunea unui an mai bun. Așa îl vrem și socotim că avem puterea să îl trăim așa, cu o strategie corectă. Una în  care începem prin a ne face o listă cu obiective , după care stabilim ce schimbări vrem să facem chiar la noi înșine. Și ne promitem să ne schimbăm!  Avem sentimente amestecate legate de ceea ce lăsăm în urmă și ceea ce am vrea sâ trăim de acum înainte. 
Mai toți ne dedicăm ceva timp pentru a reflecta asupra a ceea ce ne-am dori să se întâmple în viața noastră în  acest an. Lista e lungă și cuprinde , de obicei, chestiuni foarte variate: ar putea include greutatea pe care vrem să o pierdem, evoluția pe care o dorim în  carieră, finanțe , relații, tot soiul de  lucruri pe care vrem să le facem. Ne gândim  la nevoile noastre, la imperfecțiunile noastre pe care le -am putea schimba, la lucrurile pe care vrem sa le realizăm. 

Noul an - reper de timp care motivează

Oamenii au nevoie de un astfel de reper temporal deoarece creează un fel de contabilitate mentală  "înainte" și "după". Schimbarea începe cu un gând, subliniat de o dorință sau chiar de ceva mai puternic, o sursă de inspirație. Acest lucru poate pune în  mișcare un sentiment mai puternic, o intenție. Cei mai mulți  oameni se găsesc undeva în acest continuum. În mod evident, unii dintre aceștia se vor îndreapta spre rezultatul final, în timp ce alții vor abandona cursa . Cercetări recente ( www.la_psiholog.ro ) realizate asupra acestui fenomen pun in evidență efectul de " nou început de an", care ajută oamenii să acționeze mai bine, le crește chiar motivația. 

Și dacă nu suntem pregatiți pentru schimbare la început de an? 

Pentru cei care nu sunt gata să își aplice planurile chiar de la 1 ianuarie, există alternative. Putem alege o altă dată , cum ar fi începutul unei săptamâni noi sau a unei luni, începutul unui nou sezon, ziua  de naștere.... Și putem obține același efect! Cu o condiție: să nu fie un " de mâine!" mereu amânat! 

Abandonarea obiectivelor 
Uneori, lista seamănă destul de mult cu cea scrisă și anul trecut: vreau să slăbesc, să mă apuc de sport, să petrec mai mult timp cu copilul, să promovez la serviciu, să dau la facultate, să iau licența.  Nu surprinde pe nimeni că natura umană fiind așa cum  este, multe din aceste promisiuni vor sfârși abandonate sau uitate încă din primele săptămâni sau luni. Uneori , la nesfârșit, amânate! Cercetările lui John Norcross, care a studiat procesul de stabilire a obiectivelor și respectarea acestora încă din anii 1980, relevă că doar 8% din cei care își stabilesc obiective la început de an și le vor îndeplini în  totalitate. 75% din promisiunile pe care le facem se clatină încă din prima saptamană,  doar 64% sunt încă în  picioare la sfàrșitul lunii, iar 46% la sfârșitul primelor șase luni. Totuși, aceste statistici mărturisesc un singur lucru: schimbarea este dificilæ....dar posibilă !  

Ce putem face pentru a ne îndeplini obiectivele stabilite la început de an? Specialiștii recomandă: 

1. Stabiliți-vă obiective realiste!
Fixarea unor obiective nerealiste, imposibil de realizat duce la descurajare si dezamagire. Și în final la abandon.  Este mai realist să-ți propui sa slabesti 10 kg in 5 luni decat 10 kg intr-o saptamană. Nu e realist să îți propui să înveți într-o perioadă foarte scurtă pentru un examen dacă nu ai fost la cursuri și nu ai citit nimic înainte. Este nerealist să îți propui sa economisești lunar o sumă echivalentă cu veniturile tale și să nu iei în  calcul cheltuielile lunare inevitabile. 

2. Structurați-vă obiectivele în  pași mici! 
A va vedea obiectivele doar în mare e ca si cum ați dori sa faceți  ordine intr-o cameră foarte dezordonată . Percepând dezordinea ca un tot unitar vă veți simți invadați de sentimentul de neputință și de descurajare. Îndată ce ati decis să incepeți cu un anumit colț al camerei, sau cu un sertar, apoi pe rând să continuați, totul pare mai ușor și mai posibil. Asadar, identificați scopul final si apoi stabiliți 4-5 pasi pe care urmează să-i parcurgeți pentru a ajunge în direcția dorită. Daca e necesar, stabiliți și alți pași intermediari, mai mici. 

3. Comunicați celorlalti obiectivele voastre! 
Împărtășind celorlalți obiectivele voastre vă determinați cumva să vă angajați cu mai multă responsabilitate în îndeplinirea lor. Este o metodă bună de a vă asuma obicetivele. Ba chiar mai mult, având susținere din partea celor din jur, veți fi mai motivați în acțiunile voastre! 

4. Așezați obiectivele pe o fundație construită pe principii pozitive!

Demontati-vă gândurile negative ( gânduri care vă auto- blamează, critici, etc) încercând să vedeți lucrurile dintr-o perspectivă diferită, mai pozitivă . Nu sunteți " răi" sau "incapabili" , chiar dacă multe nu au ieșit cum ați fi vrut . Căutați lucrurile care contrazic evaluările voastre negative. Apoi, construiti-vă o fundație din principii pozitive, spunând despre persoana voastră lucruri mai bune. Concentrându-vă pe aspecte pozitive , acest lucru vă va energiza și motiva pentru a extinde ceea ce a fost deja bine făcut în viața voastră . Reflectați asupra unui moment de succes din viața voastră . Ce l-a facut posibil? Ce v-a motivat? Ce v-a dat pasiune? Ce ați realizat? De ce anume ați  fost mândri? Care sunt oamenii ce au fost aproape ? Amintiți-vă de momentele bune si sarbatoriți-le. Acum gândiți-vă și la alte experiențe pozitive din viața voastră? Ce au aceste experiențe în comun? Pe masură ce vă reamintiți reușitele, puteți deduce ceea ce vă oferă energie și inspirație. Întrebați-vă: cum pot aplica ceea ce am descoperit despre mine și momentele mele de succes din trecut, în ceea ce vreau să realizez īn noul an? 

5. Actionati! 
Voința reprezintă motorul care aduce schimbarea. Gândiți-vă la propria persoană ca fiind o barcă cu pânze, care are nevoie pentru a putea pleca de ceva vànt. Vântul este simbolul vointei. Voința este energia necesară care vă va susține obiectivele. Angajandu-vă pe deplin în ceea ce v-ați pus în minte la început de an, veti depăși mai ușor obstacolele, chiar dacă va trebui sa munciți din greu pentru acest lucru. 

6.  Apelati la un specialist in psihoterapie!
 Psihoterapeutul vă poate ajuta în dezvoltarea voastră, în valorificarea potențialului de care dispuneți, în atingerea obiectivelor. Împreună cu psihoterapeutul puteți identifica factorii care vă sabotează obiectivele, astfel încât să dobàndiți un mai bun control asupra vieții voastre. 
Deci, construind obiectivele voastre pe principii pozitive, aceste lucruri nu vor mai fi pe lista nerealizărilor la următorul sfàrșit de an !

Lector univ. dr. Onelia Pescaru- psihoterapeut