Sari la conținut

Decanul Facultății de Medicină din Brașov, profesorul universitar doctor Marius Alexandru Moga, la Mix Actual

decanul-facultatii-de-medicina-din-brasov-profesorul-universitar-doctor-marius-alexandru-moga-la-mix-actual

Medicina nu se poate face online - spune decanul Facultății de Medicină din Brașov, profesorul universitar doctor Marius Alexandru Moga. Nu poți face operații online, consultații online și nici nașterile nu se fac online, mai spune titularul Disciplinei de Obstetrică -Ginecologie de la Facultatea de Medicina . Și nu ar trebui să existe absolvent de Medicină care să nu fi trecut pe răboj măcar o naștere asistată.

Anul pandemiei a adus provocări uriașe tuturor, dar profesorul Moga a luptat mult pentru ca studenții lui să-și poată face orele și practica așa, ca la carte! Și să își susțină examenele fată în față, oral! Pentru că fiecare dintre acești studenți va fi, într-o zi, doctor și nu am dori, niciunul dintre noi, să întâlnim doctori “de online” sau de “fără frecvență”.


Śi a mai avut o ambiție profesorul Moga, cel care luptă, cu bisturiul, (prea) mult în zona cancerelor târziu depistate, în țara cu cea mai mare mortalitate europeană a acestei boli. Un proiect dedicat acelor femei din zonele sărace, pentru care singurul contact cu medicina îl reprezintă uneori doar nașterile.


Stau departe de oraș, nu au bani de drum, doctori și analize și au copii mulți acasă pe care nu-i pot lăsa în urmă. Împreună cu colegul de la Sibiu, conf.univ.dr. Radu Chicea (pentru Spitalul Judetean Sibiu), profesorul Moga a făcut echipa castigatoare a la competitia de Proiecte POCU, cofinantate prin Fondul Social European cu Proiectul "Servicii medicale de screening prenatal pentru 2100 de gravide din Regiunea Centru".
În vremuri în care medicii trec iute de la statutul de “erou” în linia întâi la cel de “criminal” în halat alb, în care sănătatea se joacă deseori la ruleta politică, doar profesioniștii și oamenii cu conștiință mai fac diferența dintre viață și moarte. Să contăm pe ei și să le dăm respectul cuvenit, mai spune decanul de la Medicină, la Mix Actual.


Emisiunea aici:

Comentarii

Ultimă oră