Sari la conținut

In memoriam Alexandru Surdu - Brasoveni pentru Brasoveni

in-memoriam-alexandru-surdu-brasoveni-pentru-brasoveni-

In memoriam...


Unul dintre cei 49 de academicieni, pe care i-a dat României Liceul Andrei Șaguna din Brașov, este Alexandru Surdu. Acolo s-a format și a învățat carte. A rămas până la sfârșitul vieții bolnav de “șagunită”. Bunicul lui Alexandru Surdu se trăgea de la Codlea, din neamul Surducanilor, iar tatăl lui a fost maistru la Depourile CFR. Modesta familie a maistrului tâmplar a știut să insufle puștiului cu minte si vorbă ascuțite valori adevărate și principii sănătoase, care să- i însoțească fiecare drum de viață. La fiecare treaptă pe care Alexandru Surdu a urcat- o stă așezat Adevarul. El are, de-a stânga și de a dreapta sa, Binele si Frumosul. Sfânta treime care a dat sens filosofului brașovean! Cândva, legendarul profesor Mailat de la Șaguna i-a propus să se împrietenească cu maleficul Mefisto, pentru a putea învăța germana și pentru a-l putea citi pe Goethe în original. Nu a făcut niciodată pact cu diavolul, dar s-a făcut... filosof. Și nu și-a vandut, asemeni doctorului Faust, din povestea lui Goethe, sufletul. Întâlnirea cu marele gânditor Constantin Noica i-a marcat destinul.

Noica era Dascălul absolut, care realiza cu discipolii săi acea incredibilă comuniune spirituală. Noica nu a încetat a spera la un alt fel de școală, socratică, vie, creatoare adevarată de cultură, în care și profesorul să treacă mereu prin examene, să învețe mereu de la elevi ... Noica, cel care spunea că “oamenii te iartă dacă faci crime, dar...nu te iartă dacă ești .. fericit!”


Alexandru Surdu a găsit puterea de a- și trăi viața de roman de Kafka și la vreme de comunism românesc, când rascolitorii de suflete si creiere ai neamului nostru erau osândiți la prigoană și uitare. A platit prețul greu al refuzului de a abdica de la demnitate și de la crez. Bibliotecarul- și el strălucit- care facea traduceri din 5 limbi străine, dar căra , cât era vara de lungă, roabe de bălegar la Institutul de cercetări de la Fundulea, și-a găsit refugiu si reazem în credință . În adevărul nostru speculativ . Nu se numeste, el însuși, pe sine, Isus , calea, adevărul, viața?


După Revoluție, Alexandru Surdu a devenit academician, iar destinul lui intelectual a luat calea meritată. Nu a făcut pactul cu diavolul, dar a dobândit si tinerețe și nemurire și dragoste. Umilit, Mefisto își caută în altă parte suflete insetate de iubire, de glorie, ori de bani...
Alexandru Surdu, într-o emisiune de colecție, la Mix TV - Brasoveni pentru brașoveni.

Emisiunea aici:

Comentarii

Ultimă oră