Cu mic, cu mare, așteptăm cu toții, în fiecare an Crăciunul ...Ne pregătim din timp sa întâmpinăm Crăciunul, împodobim bradul şi aşteptăm cu emoţie momentul cadourilor. Moş Crăciun există în sufletele noastre, în amintirile copilăriei noastre şi aşa va fi mereu. Avem , la fiecare vârstă, nevoie de magie, vis şi fantezie.  Iar Moş Crăciun este un simbol al purităţii, reînnoirii, sărbătorii, voioşiei şi generozităţii. Copiii au nevoie de magie, de mit, de poveşti și fantezii din care îşi extrag tipare și modele de comportament pentru mai târziu. Ei aşteaptă cadourile, dar mai ales sunt dornici de a trăi vraja sfântă care învăluie Crăciunul. Cu aceată ocazie sunt exprimate valori ca : binele, iubirea, recompensa, generozitatea..

Ce ne mai aduce Moș  Crăciun?

Mos Craciun vine dintr-un tărâm mitologic și în lumea poveștilor este posibil totul ! Părinții sunt primii care au funcția de conturare a magicului în mintea copiilor. De la ei vin și primele povești la ceas de seară. 
Moș Crăciun este , dintre toate personajele de poveste, cel care coboară, o dată pe an, din poveste și interacționează cu noi. El lasă urme concrete: cadourile de sub bradul împodobit. 
De asemenea, Moș Crăciun reprezintă și o instanță morală. Avem din partea lui și recompensa ( dacă vin darurile!) și pedeapsa ( dacă nu vin! ) 
El dă viață credinței că visul poate deveni realitate, că faptele bune vor fi recompensate, credintā atàt de necesarā în formarea adultului cu repere morale de mai târziu. 
Magie este, cu siguranță ,  tocmai faptul că , în copilărie, prin atitudinea adoptată,  ne programăm pentru adultul de mai târziu! 
Dacă are o vârstă încă fragedă, emoția așteptării este o bucurie pentru un copil; încercarea de a fi cuminte pentru a-l convinge pe Moșu' că își merită darurile este adesea un instrument de disciplinare pentru părinți, mai ales pentru cei ai căror copii sunt mai greu de convins să fie cuminți . Copiii sunt mai dispuși să asculte atunci când își dau seama că, orice ar face, Moșu' știe și pe el nu îl pot îndupleca, spre deosebire de parinți, care mai pot fi "manipulați". Însă este doar un "instrument" temporar.
Cu timpul, copiii învață să facă diferența între Moș Crăciun, legenda lui și " mesagerii" moșului ( mama, tata, rude, prieteni ...) . Învață și bucuria de a face un dar cuiva drag, generozitatea și bucuria unei fapte bune. Moș Crăciun îl readuce în sufletul adultului, pe copilul de altădată. Bucuria, mirarea și entuziasmul copiilor merită efortul de a-l " cultiva" pe moșul cel generos în mintea și sufletul celor mici. 
Astfel, mulți părințîi îi încurajeazâ pe cei mici să trimită moșului scrisori cu dorințe. Știind că elfii moșului muncesc de  zor pentru ei , copiii își dezvoltă și capacitatea de a se autocunoaște și chiar simțul măsurii. 

Când "omorâm "mitul lui Moș Crăciun? Cum le spunem copiilor că moșul cel darnic nu există? 

Copiii cred cu tărie în Moș Crăciun și își vor apăra credința multă vreme. Vine însă un moment în care apar întrebările: cum ajunge moșul , într-o singură noapte , la atâtea milioane de copii? Cum intră pe coș, sau cum se cațără la balcon? Cum zboară sania și cum de încap atâtea cadouri? Nu sunt prea grele? 
Părinții retrăiesc vârsta copiilor și încearcă să cultive misterul cât mai mult. Nimeni nu vrea să renunțe așa ușor la o poveste atât de frumoasă pentru realitatea mult mai puțin frumoasă. Pentru echilibrul sufletesc al micuțului povestea trebuie adaptată fiecărei vârste, potrivit etapei de dezvoltare și înțelegere a copilului. 
" Dispariția" bătrânelului magic îi afectează în mod diferit pe copii. Depinde cât de atașați erau de această idee și cât de mult le place magia. Este însă un pas spre maturizare, spune doctorul in psihologie Helen Egger, specializatā în psihologia copilului si adolescentului . Deceptiile reprezintă o parte din viață și din procesul de creștere. Ca și felul în care facem față decepțiilor.

Există o vârstă ideală pentru demontarea mitulului Moş Crăciun? 

Psihologul Aurelia Moraru susține că nu există o vârstă ideală pentru demontarea mitului, dar  în preajma vărstei de 7, 8, 9 ani, ar fi indicată aducerea anumitor informaţii si clarificări, care să fie comunicate simplu, pe înţelesul copilului ţinând cont de toate particularităţile personalităţii sale. 
Trebuie evitată pe căt posibil minciuna și trebuie găsit curajul unui răspuns corect , dând formă şi sens adevărului! Copiii au nevoie de o percepţie corectă a sărbătorii, au nevoie de cunoaşterea sensului ei, de magie, lumină, atmosferă, cadouri şi mai ales, au nevoie de dragoastea de părinţi calzi şi înţelegători, modelatorii responsabili ai personalităţii propriului copil.

Care vor fi reacţiile copilului?

Ele pot îmbrăca , scrie Aurelia Moraru , o gamă diversă: curiozitate, negare, tristeţe, plăns, agresivitate, surpriză, înţelegere, acceptare. Oricare ar fi aceste reacţii, este de dorit să lăsăm copiii să şi le exprime spre a se elibera. " Veniţi în întâmpinarea nevoilor copiilor dumneavoastră,  daţi explicaţii, oferiti clarificări, îmbrăţişaţi-i, aveţi răbdare cu ei!" 
Pentru ce-i spunem copilului adevărul?
Pentru că are nevoie de el, pentru dezvoltarea armonioasă a personalităţii sale, pentru a ne percepe pe noi într-o lumină bună şi nu ca pe nişte părinţi nesinceri, pentru cunoaşterea de care are nevoie pentru a creşte armonios şi a se maturiza la timp evitând ridicolul în faţa copiilor care deja ştiu adevărul legat de Moş Crăciun, pentru a-şi clarifica nişte “semne” pe care le avea de ceva timp, pentru înţelegerea miturilor, a ritualurilor care marchează trecerea, pentru a da sens evenimentelor din perioada plină de magie a sărbătorilor de iarnă" - adaugă terapeutul.
Deja de la 7 ani, unii copii au aflat adevărul despre Moş Crăciun şi le povestesc şi colegilor de şcoală sau de joacă despre descoperirea lor. Este de dorit ca după 7 sau 8 ani să li se explice adevărul, altfel cei care cred încă în mit, ar putea fi ridiculizaţi de ceilalţi copii care s-au convins mai devreme de inexistenţa Moşului. Momentul explicatiilor despre Moş Crăciun nu trebuie nici grabit deoarece copiii pot deveni frustraţi, dezamăgiţi, furioşi și trişti atunci când magia dispare; există şi copii, care deşi ştiu adevărul, încă nu sunt pregătiţi să-l accepte, de aceea trebuie să avem răbdare şi tact cu ei , să ţinem seama de ritmul fiecăruia de dezvoltare, înţelegere şi acceptare. Acestora, vom continua să le spunem povestea despre Moş Crăciun ca fiind acela care vine din cer cu sania trasă de reni şi ne pune cadourile sub brad în fiecare iarnă. Poveştile au vibraţia purităţii, au forţă şi efect terapeutic, ele se adresează subconştientului nostru şi se constituie în resurse atunci cand vom dori să ne întâlnim cu copilul din noi, care ne va însoţi pe tot parcursul vieţii.
Atunci cand copiii descoperă şi acceptă adevărul despre Moş Crăciun le vom vorbi explicandu-le că  Moş Crăciun este un mit în care şi noi am crezut atunci cand am fost copii. La fel ca şi ei , am descoperit într-o zi adevărul despre Moş şi am suferit o vreme după care am acceptat realitatea. Dar şi acum că suntem mari, ne pregătim din timp sa întâmpinăm Crăciunul, împodobim bradul şi aşteptăm cu emoţie momentul cadourilor deoarece Moş Crăciun există în sufletele noastre, în amintirile copilăriei noastre şi aşa va fi mereu, pentru că avem nevoie de magie, vis şi fantezie. Moş Crăciun este un simbol al purităţii, reinoirii, sărbătorii, voioşiei şi generozităţii.
O variantă care face acceptarea mai ușoară ar fi să-l facem pe micuț părtaș la un "secretul " adulților. Copiii adoră să se simtă mai maturi decât îi  arată vârsta, să li se încredințeze o responsabilitate și să fie incluși în  tainele adulților. Copilul poate fi mândru că deține un astfel de secret și poate intelege idei atat de abstracte.
Daca are frați mai mici, copilul poate fi făcut să înțeleagă faptul că nu trebuie să le spuna și lor secretul. Îi amintim de bucuria pe care i-o aducea lui gândul la Moș Crāciun și îl convingem că nu trebuie să strice bucuria celor din jurul său.

Cum e cu cei mai mari?  Moş Crăciun există la orice vârstă! 

Noaptea Craciunului aduce cu ea freamătul emotiilor si senzatiilor de tot felul: fascinația albă a zăpezii, mirosul bunătăților din cuptor, luminițele colorate ale bradului împodobit. Și , mai ales , bucuria darurilor aduse de cel mai iubit personaj, Moș  Crăciun.
Moș Crăciun este așteptat la limita dintre somn si veghe, atunci când te lupți cu somnul ca să îl prinzi când intră pe acolo pe unde  îți  poți imagina că poate sosi, intrigat în același timp de interdicția părinților de a-l aștepta, pentru că dacă ești treaz, Moș Crăciun nu mai apare.
Mame, tati, bunici, adulți poate mult prea stresati, care poate ati uitat sā mai fiti uneori copii, iubiți-l pe Moș Crăciun alaturi de toti copiii lumii ! El ne mentine sufletul  tanar. Și pentru bucuria, mirarea si entuziasmul copiilor noștri  merită să-l promovām pe generosul bătrânel, atât de iubit! 

Lector  univ .dr. Onelia Pescaru
     Psihoterapeut