Sari la conținut

O icoană a Brașovului. Preot Vasile Olteanu - Mix Actual

o-icoana-a-brasovului-preot-vasile-olteanu-mix-actual

Preot profesor Vasile Olteanu. O icoană a Brașovului. 53 de ani i-a fost Muzeul “Prima Școală Romànească” din Șcheii Brașovului și casă și masă și suflet și adăpost. I-a fost rost de viață. Când se supără pe el, soția îl face “escroc”. Da, pentru că a făcut numai ce i-a plăcut în viață: a citit cât pentru 100 de vieți și a scris. Toate economiile familiei le-a pus în cărți. Tot soția l-a amenintat că, dacă mai scrie una... divorțează! Așa că scrie acum una lungă, lungă, lungă... Spune că e cartea vieții lui: Teofania. Cu interpretarea Bibliei...


Când a fost scos la pensie, în primăvară- da, administrativ ne vine, tuturor, rândul! - a suferit cumplit. Nu, nu era pregătit pentru asta. A slăbit 10 kilograme, s-a consumat, nu a mâncat, nu a dormit, s-a simțit pierdut.


Cărțile l-au salvat. A rămas muzeograf și a rămas lângă ele. De două luni, de când muzeul este închis, scrie până la uitare de sine.
23 de titluri valoroase are până acum. Toate bazate pe documente, traduse din latină, din slovonă, din greaca veche, din germană, din rusă, adaptate din româna scrisă cu chirilice. O muncă de Titan bolnav de iubire de carte si istorie. A scris multe și a vândut puține, deși orice școală a României își poate dori- și ar fi firesc să-și dorească!- cartea-epopee despre Mihai Viteazu, cea despre Andrei Șaguna, despre Coresi, despre Imnul național, despre Prima școală românească.... Orice primărie a județului. Orice brașovean care iubește Brașovul ar trebui să-și lumineze biblioteca cu aceste valori. Și totuși, cărțile, în tiraje făcute cu bani strânși greu, plâng în pivnița “patriarhului din Șchei” după lumina bibliotecilor.


Acolo, în Șchei, unde părintele-profesor unde știe povestea fiecărei case, cu generațiile care au trăit acolo. Un savant care nu numai că a luat la mână cele 6000 de cărți rare adăpostite de muzeu, când a făcut catalogul. Le-a și citit. Într-una din limbile al căror șir l-a pierdut...


Nu și-a pierdut profesorul nici speranța, nici sufletul de copil. Ba ne-a lăsat și numărul de telefon, dacă vrem, acum de Sărbători, să facem cadou vreo carte: (0722) 435 134. Răspunde chiar el. Ascultați-l pe preotul-profesor Vasile Olteanu și veți primi o lecție de istorie și cultură fără egal. Un balsam pentru suflet. La Mix Actual.


Prima Scoala Romaneasca

Comentarii

Ultimă oră