Sari la conținut
poveste-de-craciun-cu-brasoveni-de-poveste-

Radu Belu. 82 de ani trăiți în glasul roților de tren. Încă merge la muncă, la Regionala CFR Brașov. Câteva ore. În fiecare zi. E locul și rostul lui pe lume. Are mintea limpede și suflet de copil. A scris peste 70 de cărți. Monografii. Istorie. Dragoste de CFR. Un aristocrat al profesiei. I se umplu ochii de lacrimi când vorbește despre locomotivele cu aburi pe care le-a salvat de la topire. “Bunicuțele” stau azi la muzeu. Doar că mereu sunt “șmecheri” care le vor topite, pe bani buni. Pentru ei nu există poezia aburului, există doar aburul banului.


Pe lângă Radu Belu, Gruia Hilohi este un puști. S-a născut în 1962, anul în care, în august, prima locomotivă electrică intra în Gara Brașov. Un arhitect îndrăgostit de Brașov până în măduvă, dar arhitect-șef la... Săcele! Gruia Hilohi e tobă de istorie. Îți spune, pe loc, povestea fiecărei clădiri din vechiul Brașov, cu seninătatea celui care știe că oamenii trec și că fiecare își reprezintă epoca așa cum știe și poate. Îl doare masacrul asupra Brașovului început cu “balconiada” comunistă și desăvârșit după Revoluție, cu momente halucinante și în ultimii ani. Pentru asta se întâmplă când Cultura încape pe mâna celor fără de cultură, cu puțină carte.


La Centenarul CFR Brasov, Radu Belu și Gruia Hilohi și-au dat mâna, au strâns fotografii vechi și amintiri. Și ne aduc împreună un dar minunat.
E întâlnirea frumoasă dintre dragostea de Brașov și dragostea pentru calea ferată. Dintre doi brașoveni cu suflet mare. Doi intelectuali. Pe cât de mari, pe atât de simpli și modesti.


Radu Belu și Gruia Hilohi la Mix Actual.

Comentarii

Ultimă oră