Sari la conținut
sorina-iordache-la-mix-actual

Într-o lume în care beizadelele și copiii de “bani gata”, egoiști și puși pe petreceri, ajung “modele” de reușitâ în viață sunt și tineri care știu să muncească, să prețuiască și să dăruiască. Și nu sunt puțini. Sorina Iordache are zece pe linie la școală și o inimă mare.

Eleva de la Unirea suflă, în câteva zile, în tortul cu 17 lumânări, dar, pentru că mama o lua cu ea la acțiuni caritabile de când avea 9 ani- Virginia Alexandrescu are în grijă, prin Asociația Kastel, multe familii nevoiașe din zonă, pe care le ajută să iasă din sărăcie prin educație, nu doar prin donații care să le întărească mentalitatea de a sta, în neputință, cu mâna întinsă! - e deja o “veterană” a domeniului.

80 de adolescenți, elevi la cele mai bune licee ale Brașovului au răspuns la chemarea Sorinei, coordonatorul Programului “Profesor pentru o oră” și fac meditații cu alți copii. Mai mici, mai săraci, cu probleme de sănătate sau de dezvoltare. Ce îi motivează pe acești copii mai mari să ajute alți copii, la vârsta la care mai toți colegii lor au alte preocupări și bucurii? Dorința de a da ceva înapoi unui “noroc” la care au știut a munci din greu, bucuria de a trăi experiențe unice și chiar magice, voluntariatul care cântărește greu în orice CV de candidat al unei mari universități a lumii. Pentru că acolo unde vor ei să ajungă la facultatea, voluntariatul și implicarea în acțiuni comunitare contează enorm. Cum a organizat Sorina acest program și ce înseamnă să coordonezi atâtea suflete? Cum au fost aleși voluntarii și ce condiții au de îndeplinit, pentru că nu e o joacă?

Cum au reușit să convingă niște puștani serviciile de asistență socială să le încredințeze această misiune? Cum se descurcă, în online, cu copiii care nu au abilitățile lor? Cum a făcut Asociația Kastel rost de calculatoare pentru copiii care nu aveau și pentru frații care nu puteau împărți aceleași gadget-uri?


Și ce simți când reușești să faci să citească un copil care a rămas în urmă la școală și pe care învățătorul nu a reușit să-l urnească? Cum luptă niște adolescenți cu analfabetismul funcțional care face ravagii în România, acolo unde mai marii sistemului și-au recunoscut limitele și neputințele?


Din păcate, și pentru Sorina, dorința de a continua studiile în străinătate s-a transformat deja în alegere. Va merge la Paris să facă Medicina. Dar, până atunci, mai sunt doi ani și jumătate în care va ajuta copii din România. O face cu drag și pricepere și vorbește cu muuultă emoție despre asta!

Emisiunea aici:

Comentarii

Ultimă oră