Sari la conținut

Emisiune specială Romfilatelia la a 60-a aniversare a Muzeului Naţional al Literaturii Române

-emisiune-speciala-romfilatelia-la-a-60a-aniversare-a-muzeului-national-al-literaturii-romane

Un timbru şi o coliţă dantelată vor fi lansate de Romfilatelia, miercuri, 17 mai 2017, pentru a marca cea de-a 60-a aniversare a Muzeului Naţional al Literaturii Române.

Această emisiune aniversară, „60 de ani, Muzeul Național al Literaturii Române”, este disponibilă începând de miercuri, 17 mai 2017, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, precum și în magazinul online http://romfilatelia.ro/store/.

Muzeul Național al Literaturii Române adăpostește un tezaur literar autentic format din peste 300.000 de piese organizate în 300 de colecții (sec. XV — XX), cuprinzând manuscrise ale scriitorilor români, de la cronicari precum Varlaam, Dosoftei, la Ion Heliade Rădulescu, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Lucian Blaga, I.L.Caragiale, Titu Maiorescu și mulți alții.

Muzeul deține de asemenea manuscrise valoroase ale unor scriitori ai literaturii universale precum: Marcel Proust, Thomas Mann, Paul Valery, Giovanni Papini, Giuseppe Ungaretti etc. Colecțiile sunt completate de cărți vechi și rare, documente istorico—literare, lucrări de artă plastică (grafică, pictură, sculptură), periodice, obiecte și mobilier memorial, fotografii, înregistrări audio—video.

Timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 8 lei este dedicat fondatorului muzeului, poetului și istoricului literar, Dumitru Panaitescu—Perpessicius.

În anul 1954, scriitorul a primit Premiul de Stat pentru elaborarea ediției critice a operelor lui Mihai Eminescu. Istoria noastră literară a avut șansa de a găsi în Perpessicius un editor profund analitic și pasionat al monumentalei ediții a operei Luceafărului poeziei românești.

În anul 1955, Dumitru Panaitescu—Perpessicius a devenit membru al Academiei Române, ocupând și funcția de Director General al Bibliotecii Academiei, până în anul 1957, când a fost numit director al Muzeului Literaturii Române. În anul 1970 și-a înscris numele ca director fondator al revistei Manuscriptum.

Pe timbrul coliței dantelate a emisiunii cu valoare nominală de 16 lei este reprezentată sigla Muzeului Național al Literaturii Române, realizată de Mircia Dumitrescu a cărei grafică, redă figurativ simbolistica literaturii române.

Grafica specială a coliței are pe fundal o fotografie a unei file care păstrează scrisul marelui poet Mihai Eminescu și câteva strofe din poemul „La steaua”, care se găsește în Arhiva Muzeului Național al Literaturii și clasat în Tezaur.

Emisiunea este completată de un „plic prima zi” și ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre și minicoala de 8 timbre + 1 vignietă.

Comentarii

Ultimă oră