Comitetul de trecere la moneda euro din cadrul Băncii Naţionale a României urmează să prezinte în această lună Consiliului de Administraţie al BNR şi Guvernului un material cu propuneri privind ţinta de adoptare a monedei europene, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

 Întrebat care este orizontul ţintă pe care şi-l asumă instituţiile abilitate, printre care şi banca centrală, pentru adoptarea monedei euro, şeful BNR a spus că nu a fost stabilit încă niciun termen.
„Aşa cum s-a anunţat înainte de alegeri, noul guvern, undeva în prima parte a acestui an, va stabili o ţintă pentru adoptarea euro. Nu am discutat încă în detaliu acest lucru", a spus Isărescu într-o conferinţă de presă.
El a precizat că în cadrul BNR nu s-a întrerupt activitatea comitetului de trecere la moneda euro. "Aşteptăm ca în luna februarie comitetul să prezinte un material din care să reiasă cam ce propuneri poate să facă acest comitet, din care face parte nu numai echipa Băncii Naţionale, sunt şi echipe de la Ministerul de Finanţe, de la Comisia de Prognoză. Deci să vedem, să analizăm cam care ar fi propunerile pe care acest comitet le face Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale şi Guvernului României şi apoi putem să vă dăm mai multe detalii“, a afirmat guvernatorul BNR.
România a avut ca ţintă indicativă pentru trecerea la euro anul 2015, însă autorităţile au decis anul trecut să amâne reevaluarea obiectivului pentru după alegerile generale care au avut loc în luna decembrie.