Sari la conținut

Madama Butterfly de Giacomo Puccini, la Opera Braşov

-madama-butterfly-de-giacomo-puccini-la-opera-brasov

Premiera Operei Brasov care a incheiat cea  de-a 10 editie a Festivalului 2012 se joacă din nou. Sambata, 2 februarie 2013, la ora 18.30 la Opera Brasov are loc spectacolul MADAMA BUTTERFLY de  Giacomo Puccini.

Dirijor: Traian Ichim
Regia: Anda Tabacaru-Hogea

DISTRIBUTIA
Cio-Cio-San -         Anda  Pop
Suzuki          -         Asineta Raducan (debut)
Pinkerton     -      Liviu Iftene
Sharpless    -       Adrian Marcan(debut)
Goro             -       Nicolaie  Zaharia
Yamadori      -      Claudiu Bugnar
Bonzo           -       Marian Reste
Commisario Imperiale  - Cristian Fieraru                          
Kate Pinkerton   -   Sonia  Hazarian
     
Preţ bilete: 30 lei;15 lei. Biletele se gasesc la  sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Marţi – Vineri 10.00 – 17.00 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului.

MADAMA BUTTERFLY –prestigioasa opera a lui Puccini spune totul numai prin simpla rostire a titlului.

Povestea tragică de dragoste a gheişei Cio-Cio-San pentru locotenentul american, a emoţionat aproape 110 ani(premiera a vut loc la Milano, in februarie 1904) generaţii întregi de iubitori ai operei, ramanand  un simbol al iubirii sacrificate de indiferenţă şi de un egoism de factură naţională, socială, culturală… sau de oricare alt fel. Cu toate ca este indargostit de micuta japoneza, Pinkerton americanul,nu crede in viitorul acestei casnicii. Desi, dupa datina japoneza, mirilor li se ureaza 99  ani de fericire ,familia o reneaga pe Butterfly fiindca  a nesocotit datina stramosesaca prin casatoria cu un strain.
Singura de 3 ani,iubitoare si increzatoare ca tatal copilului nu a  parasit-o, refuza cu demnitate oricare alta casatorie. Dupa legile japoneze, este socotita divortata, dar ea respecta legile americane si se considera legata de Pinkerton. Crede cu putere ca tatal copilului se va intoarce la ei. Da. Se intoarce dar intoarcerea este naucitoare. Pinkerton,casatorit cu o americanca,vine sa-si ia copilul. Butterfly se pleaca in fata dorintei lui: va avea baietelul blond cu ochii albastri. Mana i se inclesteaza apoi cu hotarare pe manerul cutitului cu care isi va curma viata . Butterfly se prabuseste in timp e afara razbate glasul lui Pinkerton.
Decorurile de o simplitate uimitoare respectand traditionalul culturii japoneze, muzica coplesitoare a lui Puccini amplificata de maiestria tanarului dirijor Traian Ichim atat de  implicat profesional si emotional in conducerea orchestrala, costumele toate duse la treapta cea mai inalta a frumosului, prin vocile si acting-ul unor adevarati profesionisti –solistii Operei Brasov- au reusit sa faca din aceasta opera, una dintre cele mai asteptate si dorite de public.

Comentarii

Ultimă oră