Sari la conținut

Opera Brașov prezintă sâmbătă, capodopera „Rigoletto”

-opera-brasov-prezinta-sambata-capodopera-rigoletto

Sâmbătă, 21 septembrie 2019, de la ora 18.30 (la Sala Operei) Opera Brașov programează una dintre cele mai recente premiere ale sale, „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, care, în actuala montare, a văzut luminile rampei cu prilejul Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet de anul trecut.

Noua montare de la Opera Braşov îi aparţine regizorului italian Matteo Mazzoni, care a apelat la câteva subterfugii: recrearea atmosferei tipic italiene a unei străzi de Ev Mediu din oraşul Mantova, cu natura şi clădirile specifice, reproducerea picturii „Căderea Titanilor” a lui Giulio Romano, apelarea la tehnici moderne cum ar fi bodypainting-ul – realizat de Giusy Campolungo (campioană europeană şi vicecampioană mondială la bodypainting) şi Lucia Postacchini din Italia, dar şi prin introducerea unui personaj surpriză. Scenografia şi costumele fidele epocii au fost create de Rodica Garştea.


   Premiera mondială a lucrării a avut loc pe 11 martie 1851, la Teatrul „La Fenice” din Veneţia, bucurându-se de un succes extraordinar chiar de la prima reprezentaţie. Celebra arie „La donna è mobile” din actul al treilea, a fost cântată, în acea seară, de patru ori, la cererea publicului.

Povestea tragică se centrează pe licenţiosul duce de Mantova, pe Rigoletto şi pe frumoasa fiică a lui Rigoletto, Gilda. Titlul original al operei, „La maledizione” (Blestemul), se referă la blestemul adresat Ducelui şi lui Rigoletto de către un curtean a cărui fiică a fost sedusă de duce, cu încurajarea lui Rigoletto. Blestemul are loc când Gilda se îndrăgosteşte de duce şi îşi sacrifică viaţa pentru a o salva pe a acestuia de asasinii angajaţi de tatăl ei.

  În distribuţia spectacolului de sâmbătă, îi veţi putea urmări pe soliştii: Lucian Petrean (Opera Naţională Bucureşti) – Rigoletto, Fülöp-Gergely Timea (Opera Maghiară Cluj-Napoca) – Gilda, Liviu Iftene - Ducele de Mantova, Dan Popescu – Sparafucile, Carmen Topciu – Maddalena, Cristina Roşu – Giovanna, Marian Reşte - Contele de Monterone, Paul Tomescu – Marullo, Cristian Dicu – Borsa, Lorand Cristian - Contele de Ceprano, Simona Manole - Contesa de Ceprano, Mihaela Marele – Pajul, alături de Diana Drăgan, Meda Enăcache, Miruna Moldoveanu – balet. De asemenea, în spectacol, îi veţi putea vedea pe Victor Panţuru – figuraţie extraordinară, Emilia Mirea – Eva şi pe Sara Györfi, Maria Manea – copiii.


    Conducerea muzicală a acestui spectacol îi aparţine maestrului Mircea Holiartoc.


   Îşi dau concursul Orchestra şi Corul Operei Braşov. Asistenţa de regie şi regia tehnică îi aparţin Silviei Papadopoulos.


   Preţul biletelor la spectacolul de sâmbătă este de 35 sau 45 de lei, în funcţie de locul în sală.


    În stagiunea 2019 – 2020, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Comentarii

Ultimă oră