Sari la conținut

“Tradiţii ceangăieşti din Ţara Bârsei”, la Muzeul de Etnografie Brașov

-traditii-ceangaiesti-din-tara-barsei-la-muzeul-de-etnografie-brasov-

Joi, 27 iulie, începând cu ora 12.00, Muzeul de Etnografie Braşov, cu sediul situat pe Bd. Eroilor nr. 21A, vă invită la vernisajul expoziţiei “Tradiţii ceangăieşti din Ţara Bârsei”/ “Barcasági csángó népmesék”.

Expoziția își propune să ilustreze tradițiile cele mai reprezentative ale ceangăilor din satele săcelene de lângă Braşov: Baciu, Turcheş, Cernatu, Satulung, Tărlungeni, Zizin, Purcăreni, dar şi din satele Apaţa, Crizbav şi Satu Nou.

De la începuturile așezării lor în acest spațiu din Țara Bârsei (sec. al XV-lea), ceangăii au dezvoltat identități specifice care se manifestă și astăzi, mai ales în grai, obiceiuri și confesiunea religioasă evanghelică.

Ei păstrează un specific comunitar, cu multe reprezentări tradiționale care pot fi incluse, prin unicitate și autenticitate, în patrimoniul cultural, cum ar fi:  Borița, Fărșangul, Împușcatul Cocoșului și portul popular specific.

În cadrul evenimentului din data de joi, 27 iulie, vor participa locuitorii din Apața și corul Bisericii Evanghelice, care, va interpreta cântece populare maghiare specifice zonei.

Comentarii

Ultimă oră