Sari la conținut

1 Decembrie 2018! Braşovenii sunt aşteptaţi să sărbătorească un secol de la Marea Unire

1-decembrie-2018-brasovenii-sunt-asteptati-sa-sarbatoreasca-un-secol-de-la-marea-unire

1 Decembrie 2018 - Manifestările în ziua Centenarului încep la 10.30 şi se vor termina târziu, în noapte. Ziua în care se sărbătoresc 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri va fi una plină de evenimente, extrem de aglomerată!

În urmă cu 100 de ani, în data de 1 Decembrie 1918, peste 100.000 de oameni din toate părțile României participau la Marea Adunare Naţională, de la Alba Iulia, în care s-a decis unirea Transilvaniei cu România. Sâmbătă, când va fi aniversat Centenarul Marii Uniri, în toate zonele ţării sunt pregătite evenimente speciale. La Bucureşti va fi organizată o paradă grandioasă, cu peste 4.000 de soldaţi şi cele mai noi dotări ale Armatei Române. La Alba Iulia, capitala Marii Uniri, vor fi, o multitudine de evenimente speciale grandioase. De altfel, în 1 Decembrie 2018, la Alba Iulia va avea loc o „reconstituire” a Marii Adunări Naţionale, la care vor participa români din toate colţurile ţării, cei mai mulţi dintre ei parcurgând acest drum exact ca acum 100 de ani, cu căruţe sau pe jos.

Și Braşovul încearcă să fie la înălţime în ziua Centenarului Marii Uniri. Au apărut steaguri în tot oraşul, unele clădiri au fost împodobite cu drapele de mari dimensiuni, iar pentru a marca Ziua Naţională a României au fost pregătite evenimente mult mai ample decât în anii trecuţi. Tot anul acesta, în cinstea Centenarului, iluminatul festiv de sărbătoare din municipiul Braşov nu se va mai aprinde în 6 decembrie, de Moş Nicolae, ci de 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. Autorităţile au stabilit un program, care va mai cuprinde, printre altele, o paradă militară, spectacole folclorice şi de muzică uşoară, dar şi o coborîre cu torţe. Brașovenilor prezenți la paradă le vor fi distribuite 3.000 de stegulețe, 2.000 de fulare, dar și 1.000 de cocarde tricolore.

• Ziua Centenarului va fi deschisă de o ceremonie militară şi religioasă şi o defilare spectaculoasă a militarilor din judeţ pe traseul Livada Poştei-Teatrul „Sică Alexandrescu“

• Sărbătoarea va continua cu aprinderea luminiţelor de Crăciun, un concert Antonia şi Direcţia 5 în Piaţa Sfatului şi un spectacol la Teatrul „Sică Alexandrescu“.

• Seara va prilejui un alt moment plin de farmec - Retragerea cu torţe a Vânătorilor de Munte

Un drapel va fi coborît în centrul oraşului, de 1 Decembrie, de un paraşutist care va ateriza la punct fix, pornind astfel evenimentele dedicate Zilei Centenarului Marii Uniri.

Paradă militară, în prima parte a zilei

Ziua Centenarului va fi deschisă de o ceremonie militară şi religioasă, ce va debuta de la ora 10.30, în prezența oficialităților Braşovului.


    Garnizoana Braşov va prezenta onorul, moment urmat de salutul drapelului de luptă al UM 01107 Braşov.

Fanfara militară şi garda de onoare vor interpreta Imnul Naţional al României, iar drapelul naţional al României va fi adus la sol de către un paraşutist lansat de la mare înălţime, după care va fi oficiat serviciul religios.


   Urmează apoi o defilare spectaculoasă a personalului şi a tehnicii militare din judeţ, pe traseul Livada Poştei-Teatrul „Sică Alexandrescu“.

Cel mai așteptat moment este desigur prilejuit de paradă militară organizată de Garnizoana Brașov care se va îndrepta de pe Bulevardul Eroilor spre Piața Unirii, unde cei din Uniunea Junilor din Scheii Brașovului și Brasovul Vechi vor depune coroane la Monumentul Soldatului Necunoscut. (Mai apoi, junii vor coborî din Piața Unirii spre Piața Sfatului unde, începând cu ora 12.00 va avea loc un spectacol folcloric, dar și Hora Unirii).

Potrivit datelor prezentate de Instituţia Prefectului, detaşamentul pedestru va fi format din comandant, drapele de luptă şi gărzi ale UM 01107, UM 0391, UM 0416, precum şi din 13 plutoane de cîte 19 militari ale celor trei unităţi militare. Detaşamentul mecanizat va fi format din 15 maşini de luptă ale Brigăzii 2 Vînători de Munte „Sarmizegetusa”, 7 ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov, 10 ale Inspectoratului de jandarmi Judeţean Braşov şi ale Grupării Mobile de jandarmi „Burebista”, 12 ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Ţara Bîrsei” al judeţului Braşov şi şase mijloace tehnice ale Poliţiei Locale Braşov.

În timpul defilării, aeronave ale Aeroclubului Teritorial Braşov vor survola zona.

De asemenea, între orele 10.00 şi 12.00, pe aleea pietonală dintre Parcul „Nicolae Titulescu“ şi Bulevardul Eroilor, instituţiile din MApN şi MAI îşi vor prezenta tehnica, armamentul şi echipamentele esenţiale.


  După ora 12.00, evenimentele se vor muta în Piaţa Sfatului, unde este programat un spectacol folcloric dedicat Zilei de 1 Decembrie, dar și Hora Unirii.

După evenimentul din Piaţa Unirii, Junii îi vor aşteapta pe braşoveni să se prindă în Hora Marii Uniri, în Piaţa Sfatului, începând cu  ora 13.30.

La spectacolul folcloric vor participa artişti de la Şcoala Populară de Arte „Tiberiu Brediceanu“, Ansamblul „Măgura Codlei“, Ansamblul „Korona“ de dansuri germane, Ansamblul „Buchet“ de dansuri tradiţionale maghiare şi Ansamblul de dansuri greceşti al Comunităţii Elene din Braşov „Efthymos“.

Invitaţi speciali vor fi Cosmina Adam, Gelu Voicu şi Taraful Lăutarii din Teleorman.


   La ceas de seară se pornesc luminile de sărbători! Iluminatul festiv se aprinde după ora 17.30!

De la ora 17.30 este programată Festivitatea aprinderii luminiţelor de sărbătoare de pe străzi şi în Bradul de Crăciun.

Festivitatea de seară se deschide cu cîteva proiecţii speciale pe Casa Sfatului. Imediat după aprinderea iluminatului de sărbătoare, se vor considera deschise oficial festivitățile de iarnă la Brașov! Brașovenii sunt invitați în centru să se bucure de spectacole!


   Pe scena din Piaţa Sfatului vor fi concerte susţinute de Antonia şi Direcţia 5.

Sincronizare între militari şi focul de artificii

Un alt moment spectaculos al serii va fi retragerea cu torţe a Vânătorilor de Munte, la care vor participa 116 soldaţi. Ei vor pleca la 19.15 din Piaţa Unirii, la ora 19.30 vor fi în Piaţa Sfatului. În jurul orei 19.40, militarii se vor afla în dreptul Primăriei Braşov, moment în care, de pe Dealul Straja, vor fi lansate artificiile ce vor putea fi văzute din tot oraşul.

Retragerea cu torţe a Brigăzii 2 Vînători de Munte «Sarmizegetusa», va etala, de la ora 19.15, detaşamentului de onoare de 116 soldaţi, ce va mărșălui cu torțe, pe traseul Piaţa Unirii - Biserica Neagră - Strada Mureşenilor - Bulevardul Eroilor - Comandamentul Brigăzii 2 Vînători de Munte. La ora 19.30 detaşamentul ar urma să ajungă în Piaţa Sfatului.


       Spectacol la Teatrul „Sică Alexandrescu“

Evenimentele din Ziua Naţională a României se încheie la Teatrul „Sică Alexandrescu“, unde are loc, de la 19.45, vernisajul expoziţiei „100 de supereroi în acţiune“ a elevilor de la Liceul „Hans Mattis-Teutsch“, urmată de „Gala Centenarului Marii Uniri“, un spectacol organizat de Filarmonica Braşov, Opera Braşov şi Teatrul „Sică Alexandrescu“, alături de Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi din Braşovul Vechi.

Spectacolul va fi transmis în direct în Piaţa Sfatului.

Ce alte evenimente mai sunt programate în municipiul Braşov:

- Casa Junilor, ora 13.30: Expoziţia „Civilizaţie Românească în Şcheii Braşovului în ultima sută de ani”.


- Aro Palace, ora 19.00: Seara Junilor dedicată Centenarului Marii Uniri şi lansarea broşurii „Tradiţii Braşovechene. Junii Braşovecheni la Centenarul României Mari”.


..........................................................................................................................................................................

Programul evenimentelor din Braşov - 1 DECEMBRIE 2018 - Ziua Naţională a României, „Brașov Centenar”:


B-DUL. EROILOR

ora 10.30 - Ceremonial militar şi religios;

Paradă militară organizată de Garnizoana Brașov și o defilare spectaculoasă a personalului şi a tehnicii militare din judeţ,

PIAŢA UNIRII
ora 12.00 - Depunere de coroane la Monumentul Soldatului Necunoscut

PIAŢA SFATULUI

ora 12.30 - Spectacol folcloric dedicat Zilei de 1 Decembrie cu participarea:

Şcolii populare de Artă “Tiberiu Brediceanu";
Ansamblului Măgura Codlei;
Ansamblului Korona de dansuri germane; Ansamblului Buchet de dansuri tradiţionale maghiare; Ansamblului de dansuri greceşti Efthymos al Comunităţii Elene din Braşov;
Cosmina Adam;
Gelu Voicu şi Taraful Lăutarii din Teleorman.

ora 17.30 - Festivitatea aprinderii luminilor festive;


Concert: Antonia şi Direcţia 5;

ora 19.30 - Retragere cu torţe pe traseul: Piaţa Unirii - str. Mureşenilor -Bd. Eroilor - Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa" Braşov
- Foc de artificii pe de Dealul Cetăţii

De la 19.30 Garnizoana Brașov se va retrage cu torțe din Piața Unirii și se va îndrepta spre Piața Sfatului, când se va termina concertul, pentru ca și ascultătorii să participe la acest eveniment.

TEATRUL „SICĂ ALEXANDRESCU” BRAŞOV

ora 20.00 Expozitie 100 de supereroi în acţiune - Liceul „Hans Mattis-Teutsch”


Spectacolul: GALA CENTENARULUI MARII UNIRI

Participă: Filarmonica Braşov, Opera Braşov, Teatrul „Sică Alexandrescu”,
Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi
Dirijor: Ilarion Ionescu-Galaţi
Coregrafia: Nermina Damian
Dirijor cor: Leonard Boga
Prezintă: actorii Anca Florea şi Demis Muraru
Solişti Opera Braşov: Mădălina Bourceanu, Cristina Radu, Asineta Răducan, Liviu Iftene
Solişti balet: Nicoleta Sasu, Dorin Mirea
Spectacolul se transmite în direct în Piaţa Sfatului


CASA JUNILOR


ora 13.30 Expoziţia „Civilizaţie Românească în Şcheii Braşovului în ultima sută de ani”.

ARO PALACE

ora 19.00: Seara Junilor dedicată Centenarului Marii Uniri şi lansarea broşurii „Tradiţii Braşovechene. Junii Braşovecheni la Centenarul României Mari”.

Din dimineața de 1 Decembrie, se va deschide și Târgul de Crăciun, unde vor participa 40 de comercianți. Vor fi 23 de firme și meșteșugari din municipiul Brașov, 7 din județ și 10 din alte județe. S-a descis să se mai aducă o căsuță, deoarece 2 dintre comercianți au avut punctaj egal. În plus, va mai exista o căsuță și pentru cei de la Nürnberg.

Comentarii

Ultimă oră