Sari la conținut
18-angajati-cfr-au-fost-retinuti

Controlori, şefi de tren şi superiori ai acestora  sunt suspectaţi de anchetatori că luau bani de la călătorii prinşi fără bilet, după care împărţeau sumele. La audierile de la Braşov au fost aduşi 81 de angajaţi de la mai multe regionale CFR din ţară.18 angajaţi CFR au fost reţinuţi, iar cifra se modifică de la o oră la alta. Anchetatorii spun că în acest dosar au fost folosite tehnici speciale de investigare pentru documentarea unei activităţi infracţionale desfăşurate într-o scară ierarhică începând de la nivelul conductorului de tren, apoi şefi de tren, inspectori, revizori de specialitate.
   Anchetatorii spun că destinatarii finali ai banilor urmează să fie stabiliţi în cadrul investigaţiilor şi că prejudiciul este estimat în acest moment la circa 200 de milioane de lei.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov, procuror Alina Popescu, a redat traseul pe care îl aveau banii de la călători.

"Conductorii de tren luau bani de la călătorii care circulau fără bilet. Le cereau bani pentru a nu le întocmi acte premergătoare contavenţiei la regimul circulaţiei pe calea ferată, aşa cum prevede legea. Ulterior, pentru a-şi putea desfăşura în continuare acest gen de activitate dădeau o parte din banii primiţi mai departe către superiori, iar la rândul lor aceştia îi dădeau mai departe mai sus, până la nivelul revizorilor", a spus Popescu. Infracţiunile vizate în acest dosar sunt luare de mită, dare de mită, asociere în vederea de săvârşire de infracţiuni şi divulgarea de informaţii nedestinate publicităţii în vederea obţinerii unui folos material.

UPDATE: Procurorii au mai reţinut pentru 24 de ore încă şapte angajaţi CFR. Printre ei se numără şi unul din revizorii regionali. Audierile de la Parchetul Tribunalului Braşov continuă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov, procuror Alina Popescu, dosarul este complex iar cercetările au început în urmă cu un an şi jumătatea în urma unei sesizări din oficiu întocmită de către lucrătorii Secţiei Regionale - Poliţia Transporturi Braşov.

Deocamdată au fost aduse pentru cercetări cu mandat de aducere angajaţi din Regionalele Bucureşti, Braşov, Iaşi, Craiova, urmând să ajungă la Braşov şi cei din Regionala CFR Cluj.

În acest dosar sunt cercetate 200 de persoane dar deocamdată procurorii audiază doar 81 de persoane.

Vineri persoanele reţinute cu ordonanţă pentru 24 de ore vor fi prezentate Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.

30% merg fătă bilet. Directorul CFR Călători, Ştefan Roşeanu, a precizat joi într-o conferinţă de presă că aproximativ 30% dintre călători circulă fără bilet, iar pierderile sunt de 100-150 milioane de lei anual din neîncasarea biletelor la casă. El a precizat că ancheta derulată de procurori vizează fenomenul mitei pe tren, iar compania va oferi poliţiştilor şi procurorilor tot sprijinul tehnic "pentru ca adevărul să fie scos la lumină".

"Mersul cu trenul fără bilet este un fenomen antic şi de demult. O ştim şi de pe vremea lui Ceauşescu, şi din schiţele lui Caragiale", a mai spus Roşeanu.

Întrebat ce sancţiuni vor fi luate în cazul în care angajaţii ar fi găsiţi vinovaţi, Roşeanu a spus că vor fi aplicate prevederile Contractului colectiv de muncă, legislaţia muncii şi dispoziţiile interne ale CFR Călători.

"Nu vor fi trecute cu vederea eventualele faptele dovedite şi se va merge până la desfacerea contractului colectiv de muncă", a precizat Roşeanu.

Directorul CFR Călători a mai spus că procurorii îşi desfăşoară ancheta în acest caz de câteva luni şi conducerea companiei i-a sprijinit astfel încât să poată desfăşura activitatea în mod corect.

Comentarii

Ultimă oră