Sari la conținut

2.000 de elevi din Covasna sunt în grevă japoneză (Galerie Foto)

2000-de-elevi-din-covasna-sunt-in-greva-japoneza-galerie-foto

Mii de liceeni navetişti din judeţul vecin protestează pentru că de câteva luni nu au mai primit banii pentru abonamentele de transport. În total 2240 de elevi fac navetă zilnic şi de la sfârşitul anului trecut şi până acum aceştia nu au mai văzut nici un ban pentru transportul către şcoală. Sumele pe care elevii le achită pentru navetă se situază în 60 şi 200 de lei în funcţie de distanţa.

De exemplu Marta, elevă în clasa a 12- a la un liceu din Sfântul Gheorghe are de achitat lunar aproape 200 de lei pentru transport. „Eu plătesc 170 de lei pe lună şi la noi la şcoală sunt aproape 75 de elevi care fac naveta zi de zi. Eu mai pot să plătesc pentru că părinţii lucrează dar sunt elevii la care părinţii nu lucrează sau lucrează un singur părinte sau bunicii au grijă de ei şi acolo este foarte greu pentru că acolo banii aştia trebuiau să vină înapoi de foarte mult timp”, povesteşte eleva. „Doar pe septembrie şi octombrie am primit. Deci din Decembrie anul trecut nu a mai primit banii Vin din Bicfalău”, spune un alt elev.„Noi suntem aproape de elevi, noi înţelegem problema numai că nu depinde de conducerea şcolii sau de inspectorat”, ne-a spus Szocs Torma Katalin director adjunct Liceul Mikes Kelemen.

„În Târgul Secuiesc 900 de banderole, în Sfântul Gheroghe la fel 900 de banderole, am înpărţit în licee şi în Baraolt şi oraşul Covasna am împărţit, asta înseamnă că peste 2.000 de elevi sunt în grevă japoneză. Da Asociaţia Tinerilor Maghiari a început protestul dar si consiliile elevilor din mai multe şcoli ni s-au alăturat şi aşteptăm”, a declarat Nemes Elod reprezentant Asociaţia Tinerilor Maghiari.

Conform Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna din lunile noiembrie şi decembrie 2012 ministerul nu a mai plătit abonamentele parţiale pentru elevii navetişti iar din ianuarie 2013 şi până acum nu s-a mai plătit contravaloarea abonamentelor deloc. Astfel suma datorată la nivelul judeţului a ajuns la valoarea de 2 milioane şi 200 de mii de lei. „Zilele acestea Ministerul Educaţiei a ieşit cu informaţia conform căreia în perioada imediat următoare vor fi acoperite dacă nu integral măcar parţial o bună parte a datoriilor către elevi , urmînd ca pentru anul şcolar 2013-2014 să se identifice noi metode pentru a diminua acestă sumă care la nivel naţional şi la nivelul judeţului se ridică la valoare foarte mare, este totuşi o problemă naţională şi nu caracteristică judeţului Covasna”, explică Keresztely Irma inspector şef ISJ Covasna. Reprezentanţii Asociaţiei tinerilor maghiari spun că dacă situaţia va rămâne neschimbată elevii sunt hotârăţi să iasă în stradă pentru a participa la un miting care se va desfăşura cel mai probabil în faţa Prefecturii Covasna şi în fiecare oraş din judeţ.

Comentarii

Ultimă oră