24 de brașoveni au fost inițiați în tehnicile tradiționale de pictură pe sticlă și lemn, specifice Centrului de iconari din Șchei.

 

Atelierele interactive au fost organizate de Muzeul de Etnografie Brașov în cadrul proiectului cultural ”Patrimoniul cultural iconografic din Schei – expoziție națională”. Atelierele de pictură tradițională pe lemn și pe sticlă au fost coordonate de Victoria Țăroi și Georgiana Gămălie, artiști vizuali cu expertiză și vastă experiență în acțiuni de educație culturală adresate publicului, desfășurate în cadrul Muzeului de Etnografie Brașov și Muzeului din Casa Junilor din Brașov.


În cadrul atelierelor interactive, artiștii vizuali i-au inițiat pe participanți în procesul de pregătire și realizare a unei icoane, de la realizarea tiparului, la pregătirea sticlei și ”răzăluitul urzelei” și umplerea glajei, la însușirea cromaticii specifice și așezarea în straturi a zonelor de culoare. De asemenea, participanții și-au însușit cunoștințe despre finalizarea unei icoane și pregătirea ramei – colorarea și decorarea cu simboluri specifice (motive florale, geometrice sau liniare). Cursanții au avut parte și de incursiuni în istoria milenară a sticlei și a tehnicii picturii pe sticlă în lume, precum și în geneza icoanei transilvănene pe sticlă.


Cele peste 30 de lucrări rezultate în cadrul atelierelor organizate în expoziția ”Icoane din Scheii Brașovului” de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, precum și de la cele două ateliere interactive desfășurate la Brașov, vor constitui exponatele expoziției ”De la simbolurile artei tradiționale la design-ul actual”, care va putea fi văzută la Brașov pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie, în cadrul viitorului Muzeu Etnografic din Șcheii Brașovului.


Filozofia demersului cultural este de a fi oglinda etnografică a spațiului cultural brașovean și transilvănean pentru consumatorii de artă sacră din România și pentru turiștii străini, contribuind astfel la cunoașterea artei și tradițiilor românești.