Sari la conținut

30 de ani de la primul zbor al unui român în cosmos

Sâmbătă, 14 mai, se implinesc 30 de ani de la primul zbor al unui român, braşoveanul Dumitru Prunariu, în spaţiul cosmic, cu nava Soyuz-40. Zborul a durat 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute, activitatea spaţială desfăşurându-se la bordul staţiei orbitale „Saliut 6”, după cum spun cronicile.  
Invitaţi de seamă. Cu aceasta ocazie, cosmonatului i se pregăteşte la Braşov  o aniversare care va ţine trei zile, în perioada 16-18 mai. Alături de Prunariu va fi onorat şi rusul Leonid Popov, colegul de zbor spaţial. Invitaţi la eveniment sunt alţi doi cosmonauţi de marcă, Bertalan Farkas, din Ungaria, coleg de cameră în perioada pregătirilor pentru misiune, şi bulgarul Aleksandr Aleksandrov.
Medalia Prunariu. Luni, Dumitru-Dorin Prunariu, alături de invitaţii săi vor vizita Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil" (liceul absolvit de Prunariu, unde va fi inaugurată o sală de cursuri cu numele său), Colegiul Naţional „Aprily Lajos" şi Universitatea „Transilvania". Marţi vor avea loc sesiuni de comunicări, despre istoria cosmonauticii româneşti. În aceeaşi zi, la Cercul Militar, de la ora 11.00 va avea loc o festivitate în care lui Prunariu i sa va înmâna o medalie cu chipul său. Pe data de 18 mai va avea loc un alt simpozion, la Academia Forţelor Aeriene.
Bani de la CJ. Aniversarea este organizată la iniţiativa Filialei Judeţene „Gen. Mihail Perju” Braşov, a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere „Al. I. Cuza”, în parteneriat cu Asociaţia Cenk Braşov şi în colaborare cu autorităţile locale şi instituţii militare braşovene. Consilierii judeţeni au aprobat alocarea a 40.000 de lei pentru susţinerea acestui eveniment.

Comentarii

Ultimă oră