Sari la conținut
30-de-perchezitii-25-de-persoane-audiate-

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov , în colaborare cu ofiţeri ai  B.C.C.O. Braşov,  I.P.J Braşov, Jandarmeria Braşov şi B.C.C.O.  Mureş, Ploieşti, Piteşti, Constanţa au efectuat astăzi 30 de percheziţii la domiciliile unor persoane, suspectate de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unei grupări infracţionale, specializată în şantaj, trafic de droguri şi trafic de persoane, exploatate prin supunere la practicare prostituţiei. Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT există suspiciunea rezonabilă că, în intervalul 2010 – 2013, liderii grupării au atras în activităţile infracţionale persoane aflate în anturajul lor sau chiar membri de familie şi au reuşit să creeze în plan local un pol de influenţă infracţională ce a generat în comunitatea locală o stare de temere şi nelinişte socială, în contextul în care atât liderii cât şi aderenţii erau cunoscuţi ca având manifestări extrem de violente.

„Din materialul probator administrat până la această data, rezultă că gruparea astfel constituită, la care, în intervalul de referinţă, au aderat 16 persoane, a beneficiat totodată de sprijinul unuia dintre învinuiţi, care nu a avut rezerve în a se implica în acţiunile de ameninţare şi violenţă exercitate de către membri grupării asupra persoanelor cărora li se percepea „taxă de protecţie” sau care erau obligate să ofere diferite servicii în mod gratuit.  Monitorizarea membrilor grupării, în intervalul martie – iulie 2013, a condus la conturarea modului în care aceştia au acţionat atât pe linia traficului de droguri şi a traficului de persoane. Astfel, s-a reţinut că o parte a grupării s-a ocupat de introducerea pe teritoriul României a unor cantităţi de substanţe stupefiante, distribuite, ulterior, unor clienţi de pe raza mai multor judeţe.

Drogurile au fost achiziţionate de suspecţi în principal din Italia şi introduse în ţară fie de către aceştia, cu autoturismele ce le aparţineau sau autocarele societăţilor ce efectuează transport internaţional, fie de membrii familiilor lor sau ale altor persoane aflate în acelaşi anturaj. Pe teritoriul Italiei ar fi beneficiat de sprijinul altor persoane care înlesneau achiziţionarea drogurilor.

Pe linia traficului de persoane, din probele administrate până la această dată, rezultă că membrii grupării, personal sau prin intermediul altor persoane în curs de identificare, au racolat persoane de sex feminin, unele dintre ele minore, pe care le-au determinat prin diverse mijloace (inducere în eroare, ameninţare şi violenţă) să se prostitueze în folosul lor,atât pe teritoriul României – municipiul Făgăraş, cât şi în străinătate, respectiv Elveţia, Germania şi Italia.

De asemenea s-au conturat indicii că unii dintre învinuiţi s-au implicat în activităţile de atragere a clienţilor (uneori prin reţelele de socializare, în special (Facebook) şi colectare a sumelor de bani provenite din prostituţie, sau au avut cunoştinţă  de activităţi similare desfăşurate de alţi membri ai grupării. La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov vor fi audiate 25 de persoane, urmând ca după finalizarea acestora,  să fie dispuse măsurile legale ce se impun. Suportul tehnic şi logistic a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. Facem precizarea că faptele învinuiţilor urmează a fi analizate prin raportare la prevederile art.6 pct.2 din  Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi la garanţia constituţională a prezumţiei de nevinovăţie”, se arată în comunicatul DIICOT.

Comentarii

Ultimă oră