Sari la conținut

5 aprilie - „Ziua Automobilistului” din România

5-aprilie-ziua-automobilistului-din-romania

La 5 aprilie 2017, Automobil Clubul Român împlinește 113 ani de existenţă. Înfiinţat la 5 aprilie 1904, la Grand Hotel Boulevard din București, la inițiativa prințului George Valentin Bibescu, Automobil Clubul Român s-a înscris printre primele 10 cluburi auto din Europa şi printre primele 14 din lume. În spiritul tradiţiei statornicite de-a lungul deceniilor, la 5 aprilie este marcată şi „Ziua Automobilistului” din România.

Aniversarea, de la 5 aprilie 2017, a „Zilei Automobilistului” și împlinirea a 113 ani de existență a ACR, se marchează printr-o lansare deosebită: Promoția Specială „ACR – 113 ani”.

Automobiliștii care se înscriu ca membri ai ACR, precum și membrii care își reînnoiesc cotizația, astăzi, cu ocazia sarbătorii Automobil Clubul Român la 5 aprilie 2017, vor beneficia de o reducere semnificativă a cotizației anuale de 25%, la care se adaugă numeroase alte avantaje și facilități (cumulate cu alte reduceri).


   „Românii sunt invitați în marea familie ACR! «Fiți cu noi și veți beneficia de o gamă largă de avantaje și facilități. Merită!»” ne propun organizatorii promoției aniversare.

.............................................................................................


    Așadar, astăzi 5 aprilie 2017, Automobil Clubul Român (Asociaţia Automobiliştilor din România), aniversează 113 ani de existenţă.

Înfiinţat la începutul secolului XX, de către Prinţul George Valentin Bibescu, în Bucureşti, la Grand Hotel Boulevard, Automobil Clubul Român s-a înscris, în istoria automobilismului mondial, printre primele 10 cluburi auto din Europa şi printre primele 14 din lume.

În ianuarie 1909, Monitorul Oficial publica Legea cu articol unic „Se recunoaşte Societăţii Automobil Club Român din Bucureşti, calitatea de persoană morală”, semnată de Regele Carol I.

În anul 1914, Automobil Clubul Român si-a schimbat statutul în Automobil Club Regal Român (ACRR), noul statut precizând că Regii României deţin funcţia de preşedinţi de onoare ai ACRR. (Și Regele Mihai I, fost preşedinte de onoare al ACR).

De-a lungul anilor, Automobil Clubul Român a primit mai multe denumiri, în funcţie de prevederile constituţionale: în 1 ianuarie 1948, a devenit Automobil Clubul Republicii Populare Române; în anul 1958, în urma transformărilor politice ale ţării, asociaţia a fost reorganizată într-o nouă concepţie, sub denumirea de Asociaţia Automobiliştilor din România (AAR).

Țn anul 1967, la împlinirea a 63 de ani de existenţă, Asociaţia Automobiliştilor din ţara noastră a revenit la numele ei iniţial – Automobil Clubul Român.

Însă odiseea transformărilor statutare ale Automobil Clubului Român nu s-au oprit, astfel încât ACR a trăit momentul critic, în 1985, când regimul dictatorial existent în România l-a reorganizat sub forma unei federaţii (Federaţia Automobil Clubul Român – FACR).

Dar a redevenit ce a fost inițial după revoluția din 1989 - Automobil Clubul Român.


   În existenţa sa de 113 ani, Automobil Clubul Român şi-a păstrat verticalitatea şi funcţia de asociaţie a automobiliştilor din România. A fost formatorul de opinie al automobilismului din ţara noastră, al apărării intereselor majore ale automobiliştilor, pe arterele de circulaţie din ţară şi străinătate, al siguranţei şi educaţiei rutiere, în parteneriat cu cele peste 200 de asociaţii titulare ale Federaţiei Internaţionale a Automobilului.

A lansat de-a lungul anilor mai multe campanii, ACR a organizat mii de competiţii automobilistice, iar piloţii automobilişti români au participat cu succes la importante concursuri naționale și internaționale, cu rezultate foarte bune.

Kartingul românesc a contribuit în ultimii 40 – 50 de ani la formarea tehnică a tinerei generații.

De asemenea, prin Automobil Clubul Român zeci de mii de automobilişti au vizitat diverse ţări, îndeosebi ale Europei, iar numeroşi membri ai Asociaţiei se mândresc cu carnetul de şofer obţinut prin Şcoala de Şoferi a ACR.


    „Cu ocazia Zilei de 5 aprilie 2016, Ziua Automobilistului, Automobil Clubul Român adresează tuturor automobiliştilor cele mai călduroase felicitări, urări de sănătate şi fericire şi dorinţa de a avea parte de călătorii în deplină siguranţă şi confort pe artere de circulaţie din ţară şi străinătate! Împreună să stopăm accidentele rutiere! LA MULŢI ANI!”

Comentarii

Ultimă oră