Sari la conținut

500 de noi guri naturale de evacuare a metanului, descoperite în apropierea coastelor americane

500-de-noi-guri-naturale-de-evacuare-a-metanului-descoperite-in-apropierea-coastelor-americane

Oamenii de știință au descoperit circa 500 de guri naturale de evacuare a metanului situate în apropierea coastei de vest a Statelor Unite. Astfel, aproape se dublează numărul zonelor identificate până în prezent prin care țâșnește acest gaz cu efect de seră, informează BBC.

Gurile de evacuare au fost descoperite în cadrul unei expediții a navei Nautilus condusă de dr. Robert Ballard, cel care a localizat pentru prima dată epava vasului Titanic. ''Se pare că toată coasta din apropiere de Washington, Oregon și California e o gaură gigantică de evacuare a metanului'', susține Ballard. ''Descoperirea dublează la circa 1.000 numărul acestor guri de evacuare cunoscute de-a lungul marginilor continentului american'', a completat el.

Metanul ''scapă'' în mod natural prin solul subacvatic în multe părți ale lumii, iar oamenii de știință încearcă să afle dacă temperatura globală aflată în creștere cauzează creșterea numărului acestor guri de evacuare, potrivit Reuters.

Una dintre expedițiile-cheie din acest an, organizată de Agenția oceanică și atmosferică din Statele Unite (National Oceanographic and Atmospheric Administration — NOAA) s-a desfășurat pe parcursul a 59 de zile în Groapa Marianelor, cel mai adânc canion subacvatic. Pe lângă descoperirea a trei noi guri hidrotermale, numite ''fumătoare negre'', ce se înalță la circa 30 de metri, călătoria a dezvăluit și unele creaturi misterioase, rareori văzute.

Mai multe specii spectaculoase și rare au fost descoperite în cadrul expedițiilor din acest an în unele dintre gropile abisale din Oceanul Pacific. Printre acestea se numără sfere violet, ''monștri de noroi'' și un castravete de mare bizar care amintește de Mary Poppins aflată în zbor, mai arată sursa citată.

''Un milion de specii marine și un milion de epave ar putea fi descoperite'', a precizat Jesse Ausubel.

sursa: agerpres.ro

Comentarii

Ultimă oră