Sari la conținut

A început Kurban Bayram - Sărbătoarea Sacrificiului

a-inceput-kurban-bayram-sarbatoarea-sacrificiului

Kurban Bayram – Sărbătoarea Sacrificiului – este foarte importantă pentru musulmanii de pretutindeni.

Reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificaţie comemorativă din religia islamică, ce are loc la finalul pelerinajului, organizat la locurile sfinte de la Mecca (Regatul Arabiei Saudite).

Sărbătoarea Sacrificiului este un omagiu adus profetului Abraham şi a credinţei dovedite prin acceptarea sacrificării fiul său Ismael.

Episodul sacrificiului este relatat de Coran şi este acelaşi şi în Biblie, în Vechiul Testament.

Avraam, sau Ibrahim, în tradiţia islamică, s-a rugat vreme îndelungată lui Allah pentru a-i da un copil. Ca să-i pună la încercare credinţă, Allah i-a dăruit un urmaş, însă cu o condiţie: să-l sacrifice la timpul cuvenit. Ismail, viitorul profet, l-a încurajat pe tatăl său să asculte porunca lui Allah, însă îngeri trimişi de EL i-au adus un animal pentru a fi sacrificat în locul băiatului. În prima zi a Sărbătorii Sacrificiului, musulmanii urmează acest ritual amintind mereu și mereu de istorisirea acestor doi profeţi şi de semnificația sacrificiului.


  Credincioşii îşi încep ziua cu rugăciuni, trebuie să se împace, se fie uniţi şi să îi ajute pe cei săraci sau care au nevoie de ajutor, pentru a obţine iertarea divină. Sărbătoarea Sacrificiului cade în a zecea zi din ultima lună a anului islamic.

Kurban Bayram a început anul acesta luni 12 octombrie şi va continua timp de 4 zile.

Potrivit tradiţiei islamice, credincioşii au obligaţia ca în această perioada să sacrifice cel mai frumos berbec în numele lui Allah sau un alt animal, un batal, oaie sau o vită, din care două treimi trebuiesc împărţite, iar o treime se opreşte în casă, pentru a fi consumată de familie. Însă partea spirituală a sărbătorii e mult mai importantă pentru musulmani. Pentru unii, pelerinajul la Mecca sau la muntele Arafat reprezintă un legământ pe viaţă.


   Aproape două mii de musulmani s-au strâns astăzi la Bucureşti în sala de sport a Clubului Dinamo să participe la Kurban Bayram sau Sărbătoarea Sacrificiului. Ceremonii asemănătoare au avut loc şi la Geamia Hunkar din Constanţa. Comunitatea a pregătit acolo peste 2000 de pachete pentru familiile nevoiaşe din Tulcea şi Călăraşi.

În Romania sunt peste 60 de mii de musulmani, majoritatea în Dobrogea.

Comentarii

Ultimă oră