Prezentat în şedinţa de plen a Consiliului Local din 17 aprilie, proiectul de reabilitare a pietonalului din Valea Cetăţii, Braşov, a început să fie pus în aplicare.

     Astfel, recent au început lucrările la prima etapă a proiectului, respectiv capătul dinspre strada Tâmpei. Până acum au fost făcute mai multe demolări, dar a început şi amenajarea unei noi structuri de beton.

     Conform conceptului prezentat în şedinţa de plen a Consiliului Local Braşov din luna aprilie, acest tronson al pietonalului va fi amenajat astfel încât să permită organizarea unor spectacole sau a altor evenimente în aer liber.

   Astfel, în locul actualei fântâni arteziene se va amenaja una nouă, de pardoseală cu joc de apă şi lumini, astfel încât utilizatorii spaţiului să poată interacţiona direct cu apa şi să aibă posibilitatea reală să se răcorească în zilele toride.

     În faţa noii fântâni arteziene se va amenaja un amfiteatru cu o capacitate de aproximativ 100 de locuri, care va putea fi utilizat fie ca loc de socializare, fie ca tribună pentru diferite evenimente, caz în care scena va putea fi amenajată chiar pe platforma fântânii arteziene (desigur, cu apa oprită).

   Mai multă verdeaţă

    Conform proiectului, numai în primul tronson (dinspre strada Tâmpei), vor fi plantaţi 15 arbori, în două jardiniere cu suprafaţa de peste 200 mp fiecare şi care vor fi amenajate prin perforarea stratului de beton care acum asigură fundaţia pietonalei şi umplerea spaţiului cu pământ.

   Tot prin acest proiect va fi refăcut şi pavajul. Mai exact, cel actual, din beton, va fi acoperit cu un strat de asfalt, peste care se va aplica material termoplastic viu colorat.

     De asemenea, în zonă se vor amenaja rampe cu o înclinaţie mai mică, astfel încât să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilităţi.
În luna aprilie, reprezentanţii municipalităţii braşovene au anunţat că lucrările a acest prim tronson ar urma să fie gata în acest an.

      Betonul cenuşiu, înlocuit cu un pavaj viu colorat

  În proiectul de reabilitare a pietonalului din Valea Cetăţii (Răcădău), se arată că acesta va fi viu colorat, răcoros şi accesibil tuturor categoriilor de persoane. „În prezent, pietonalul este o insulă de căldură, astfel că vara este evitat de braşoveni. Proiectul de reabilitare presupune extinderea zonelor verzi, amenajarea unor fântâni arteziene sau folosirea unor materiale termoplastice care vor fi aplicate peste stratul de asfalt. Întregul ansamblu va fi viu colorat, vizibil chiar şi de pe Tâmpa, existând astfel posibilitatea ca acesta să-i tenteze pe oameni să îşi dorească să meargă şi la acest pietonal”, a declarat în 17 aprilie Lucian Păltânea, arhitectul care a pregătit tema de proiectare.

     Acesta a mai spus atunci că mărirea suprafeţelor verzi pe întreg pietonalul se va face se va face prin plantarea de arbori cu talie mare (arborii vor avea aproximativ 4 metri încă de la plantare şi vor avea deja coroana formată), care vor oferi umbră, oxigen, vor reţine praful şi, desigur, vor avea şi un rol estetic. Copacii vor fi unii adaptaţi zonelor urbane şi climei Braşovului, din speciile arţar, jugastru, scoruş, magnolie, măr de pădure.

  De asemenea, Lucian Păltânea a anunţat că întregul ansamblu va fi viu colorat, vizibil chiar şi de pe Tâmpa, existând astfel posibilitatea ca acesta să-i tenteze pe oameni să îşi dorească să meargă şi la acest pietonal.

    În cea de-a doua etapă se va amenaja o piaţetă pentru expoziţiile în aer liber ale Liceului de Artă. O altă fântână din pardoseală se va amenaja în celălalt capăt al pietonalului, cel dinspre Parcul Ursu.