Sari la conținut

Administratorii asociațiilor de proprietari trebuie să aibă atestat

administratorii-asociatiilor-de-proprietari-trebuie-sa-aiba-atestat

Braşovenii care stau la bloc trebuie să știe că administratorul care le calculează întreținerea și face încasările trebuie să aibă un atestat care să îi dea dreptul să profeseze.

Totodată, asociația din care fac parte nu poate funcționa fără un administrator, persoană fizică sau juridică, care deține respectivul certificat.

În mod legal, actele de la asociație pe care persoanele le semnează din momentul în care nu mai au calitate de administrator sunt lovite de nulitate. În cazul în care se produce un prejudiciu, preşedintele şi comitetul, care cu bună ştiinţă păstrează acel administrator care nu mai are calitatea cerută de lege, sunt răspunzători.

Problema este că, în ciuda acestui fapt, sunt asociații care au păstrat în funcție acești angajați sau i-au trecut pe postul de casier sau contabil, altele au ales să funcționeze fără administrator.

În cazul în care proprietarii le atrag atenția celor de la asociație să găsească alt administrator care deține un astfel de atestat și aceștia refuză, doar inspectorii de la primărie pot lua măsuri împotriva lor. Inițial, îi atenționează pe cei de la asociație că menținerea în funcție a unui administrator neatestat atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale.


  În articolele 34 şi 35 din Legea nr. 230/2007 se prevede că: „Asociaţia de proprietari trebuie să angajeze persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator sau să încheie contracte cu persoane juridice specializate şi autorizate pentru realizarea, respectiv furnizarea serviciilor necesare administrării, întreţinerii investiţiilor şi reparaţiilor asupra proprietăţii comune. Pentru activitatea de administrare care include activităţi de administrare tehnică, de contabilitate şi casierie, asociaţia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator de imobile, fie poate încheia contract de administrare cu persoane juridice specializate şi autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociaţiilor de proprietari ori care au ca activitate principală administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract“.

Candidaţii pentru funcţia de administrator de imobile trebuie să prezinte comitetului executiv al asociaţiei de proprietari documentele solicitate, garanţiile profesionale şi materiale prevăzute de lege şi trebuie să nu fi suferit nici o condamnare.

Comentarii

Ultimă oră