Sari la conținut

Află tot ce trebuie să ştii despre înscrierea la liceu

Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov a  publicat ieri ierarhia pe judeţ a absolvenţilor claselor a VIII-a, din promoţia 2011. Cei 4.572  de candidaţi la un loc în liceele, colegiile naţionale şi tehnice ale judeţului sunt trecuţi pe listă în ordinea descrescătoare, de la 10 la 3.40, a mediei de admitere, constituite, în proporţii egale, din media generală a claselor V-VIII şi media de la evaluarea naţională din clasa a VIII-a. Cunoaşterea poziţiei exacte în ierarhie îi va ajuta pe candidaţi să îşi evalueze mai realist şansele de a fi admişi la liceul, respectiv specializarea dorite. Ei vor fi repartizaţi computerizat, cel târziu în 12 iulie, pe baza mediei şi a opţiunilor din fişa de înscriere.

Primul pas. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov subliniază că primul criteriu de repartizare îl constituie media de admitere, iar cel de-al doilea îl reprezintă opţiunea, astfel încât nu există riscul ca un candidat cu notă mai mică să ocupe "locul" celui cu medie mai mare. Candidaţii trebuie să îşi treacă pe fişa de înscriere suficiente opţiuni, în ordine, de la cele mai dorite până la cele la care nu ar fi deranjaţi să fie repartizaţi.

La ce să fii atent. Pentru a nu risca să rămână pe dinafară, se face următorul calcul simplu: se înmulţeşte numărul de opţiuni cu numărul de locuri care corespund acestora (30 de locuri/clasă sau multiplul al acestui număr, pe specializare, înmulţit cu numărul de coduri bifate), iar rezultatul trebuie să depăşească numărul care indică poziţia candidatului în ierarhie. Candidaţii - în afară de cei admişi la liceele vocaţionale - pot completa fişele de opţiuni până în 5 iulie, asistaţi de părinţi şi diriginţi. Datele, care trebuie verificate de mai multe ori, cu maximă atenţie, vor fi introduse apoi într-o bază de date computerizată ce va fi transmisă comisiei judeţene de admitere până în 8 iulie. O zi mai târziu, baza de date va fi transmisă de la Centrul Judeţean de Admitere la cel naţional.

Excepţii. Fac excepţie cei care doresc să urmeze liceele vocaţionale, care au susţinut deja probele de aptitudini. La liceele vocaţionale, admiterea se face numai dintre cei care au promovat probele de aptitudini, dar tot în ordinea mediei de admitere, astfel că cei respinşi completează ca şi restul colegilor fişele de opţiuni. La clasele cu predare bilingvă sau în limba maternă, promovarea probei de verificare contează doar pentru că permite înscrierea opţiunii respective în fişă, dar repartizarea se face tot computerizat, în funcţie de media de admitere.

Ultimul pas. Până la data de 12 iulie 2011, se efectuează repartizarea computerizată a absolvenţilor de clasa a VIII-a care au participat la prima etapă de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor şi în funcţie de opţiunile candidaţilor, iar până în 13 iulie 2011, centrele de admitere judeţene afişează în fiecare unitate de învaţamânt gimnazial, precum şi în centrul special de înscriere pentru absolvenţii proveniţi din alte judeţe lista candidaţilor din unitatea respectivă, admişi în licee, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, cu unitatea şcolară la care au fost admişi şi  situaţia locurilor rămase libere la fiecare liceu din judeţ. Admiterea va fi reluată în 14 iulie, când va începe cea de-a doua etapă, iar în data de 1 septembrie începe cea de-a treia etapă, când vor fi completate locurile rămase libere în cele anterioare.

În judeţul Braşov, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar au fost aprobate 4.860 de locuri, cu posibilitatea de completare, până la înscrierea tuturor elevilor care vor să îşi continue studiile.

Comentarii

Ultimă oră