Sari la conținut

Alexandru Tomescu păstrează vioara Stradivarius până în 2018

alexandru-tomescu-pastreaza-vioara-stradivarius-pana-in-2018

Violonistul român Alexandru Tomescu a câştigat pentru a doua oară dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702, în urma unui concurs organizat luni de Ministerul Culturii şi Filarmonica „George Enescu”. Astfel, instrumentul va fi folosit de artist până în anul 2018.

„Dacă e luni, e zi de şampanie! ”, a scris muzicianul pe pagina sa de Facebook. „Astăzi (luni, n. red) am câştigat concursul pentru vioara Stradivarius – ea se va afla în mâinile mele pentru următorii cinci ani! Aşa că am ridicat paharul (sau ceaşca) cu şampanie pentru a sărbători împreună cu bunii mei prieteni de la Quartz Media şi cu soţia mea. Ne auzim curând – cu proiecte încă şi mai frumoase!”, a adăugat acesta.
Repertoriul de concurs a cuprins patru concerte (Sibelius, Mozart, Mendelssohn), cinci sonate (Enescu şi Bach) şi cinci Capricii (Paganini), suficiente lucrări pentru a putea susţine timp de o săptămână câte un concert în fiecare zi, de fiecare dată cu un program diferit.

Din juriu au făcut parte: Nicolae Licareţ - director artistic al Filarmonicii 'George Enescu', Christian Badea - dirijor şi violoniştii Daniel Podlovschi şi Varujan Cozighian.
"Este un moment extraordinar - mă bucur din toată inima că în următorii cinci ani voi putea duce mai departe proiectele mele muzicale împreună cu acest instrument de excepţie", a declarat violonistul.

Stradivarius Elder este unică în România şi una dintre ultimele 10-13 viori din lume semnate de Stradivarius şi aflate încă în stare de funcţionare. Aceasta a fost realizată în anul 1702, scrie adevarul.ro. Vioara a fost cumpărată pentru Ion Voicu în 1956, în urma unui ordin al liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej. Hotărârea lui Dej a fost luată în urma unor sesizări făcute de câţiva artişti români prin care aceştia semnalau că violonistul român nu are un instrument pe măsura talentului său. Ion Voicu a plecat în Elveţia comandând la casa de lutieri Verrault o vioară Stradivarius Elder în valoare, la acea vreme, de 1,2 milioane de lei. Deşi pe actul de proprietate a fost scris numele lui Ion Voicu, statul român, cel care a plătit banii, l-a pus pe acesta să facă un contract de comodat pe durata vieţii sale. Cu câţiva ani înainte de căderea regimului comunist, între 1984 şi 1985, Nicolae Ceauşescu, la rugămintea Elenei Ceauşescu, i-a dat ordin Suzanei Gâdea, preşedintele Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, să-i ia vioara lui Ion Voicu şi să o dea spre păstrare Muzeului Naţional de Artă. Vioara i-a fost înapoiată lui Ion Voicu după 1990, în perioada în care Andrei Pleşu era ministrul Culturii. Maestrul a cerut înapoi vioara pentru a putea susţine concerte. Instrumentul i-a rămas lui Ion Voicu până la moartea sa, la 24 februarie 1997. Actele şi vioara au rămas familiei şi Fundaţiei Internaţionale 'Ion Voicu',până în 2007, când a a fost restituită statului.

Comentarii

Ultimă oră