Sari la conținut

Am putea avea frigidere care să nu consume energie electrică

am-putea-avea-frigidere-care-sa-nu-consume-energie-electrica

În viitorul nu foarte îndepărtat am putea avea în casă un frigider care să nu consume energie electrică. Asta pentru că cercetătorii au descoperit o nouă metodă de a răci, fără a consuma curent.

Cercetătorii de la celebrul institut pentru tehnologie din Massachusetts (MIT) au conceput un nou mod de a răciîntr-o zi insorită, folosind materiale ieftine și fără a fi nevoie de un combustibil fosil. Sistemul pasiv, care ar putea fi folosit pentru a suplimenta alte sisteme de răcire pentru a păstra alimentele și medicamentele din locurile fierbinți, esteîn esențăo versiune high-tech a unei umbrele de soare.

FRIGIDER - OFERTE

Sistemul permite emisia de căldură în zona mediană a spectrului infraroşu, care poate trece direct prin atmosferă și poate radia în spațiul cosmic, penetrând chiar prin gazele cu efect de seră. Pentru a preveni încălzirea în lumina directă a soarelui, o mică bandă de metal suspendată deasupra dispozitivului va bloca razele directe ale soarelui.

Se pare însă că selectivitatea similară poate fi realizată și prin blocarea directă a luminii solare, cu o bandă îngustă plasată exact în unghi drept pentru a acoperi traseul soarelui pe cer, fără a fi necesară urmărirea activă de către dispozitiv. Apoi, un dispozitiv simplu, construit dintr-o combinație de folie ieftină de plastic, aluminiu lustruit, vopsea albă și izolațiepoate permite emisia necesară de căldură prin radiația infraroșie mijlocie, acesta fiind modul în care cele mai multe obiecte naturale se răcesc, de fapt, în timp ce dispozitivul mai previne ca ele să fie încălzite de lumina directă a soarelui.

FRIGIDER - OFERTE

De fapt, sistemele de răcire radiative simple au fost folosite din timpuri străvechi pentru a obține răcirea în timpul nopții. Problema a fost că astfel de sisteme nu au funcționat în timpul zilei, deoarece efectul de încălzire al luminii solare a fost de cel puțin 10 ori mai puternic decât efectul maxim de răcire realizabil.

Numai că razele de căldură ale soarelui călătoresc în linii drepte și sunt ușor de blocat. Umbrind dispozitivul prin așezarea unei umbrele peste acesta și, suplimentar, izolându-l, pentru a-l proteja de temperatura ambientală a aerului, cercetătorii au făcut răcirea pasivă mai viabilă.

FRIGIDER - OFERTE

„Am construit configurația și am făcut experimente în aer liber pe acoperișul MIT”, a spus unul dintre cercetători. Potrivit, acest lucru a fost făcut cu materiale foarte simple și „a arătat în mod clar eficiența sistemului”.

În timp ce majoritatea cercetărilor privind răcirea prin radiație s-au concentrat asupra sistemelor mai mari care ar putea fi utilizate pentru răcirea unor încăperi sau clădiri, această abordare este mai localizată.

FRIGIDER - OFERTE

Unul din cercetătorii MIT spune: „Acest lucru ar fi util pentru depozitarea alimentelor sau vaccinurilor”. Într-adevăr, protejarea vaccinurilor și a altor medicamente împotriva deteriorării în condiții fierbinți, tropicale a reprezentat o provocare continuă majoră pe care această tehnologie ar putea-o aborda.

Comentarii

Ultimă oră