Sari la conținut

Dacă la dotare stă destul de bine şi chiar urmează să fie aduse ambulanţe noi destinate reînnoirii parcului auto, Serviciu de Ambulanţă Braşov are mari probleme în a asigura personalul medical care se intervină, la cele 200-250 de solicitări, câte primeşte în medie în 24 de ore. Directoarea Ambulanţei, dr. Mioara Văitiş, a precizat că organigrama serviciului, care şi aşa este restrânsă, are descoperite 65 de posturi, medici, asistente, ambulanţieri.

Nu vor să lucreze pe Ambulanţă. Cel mai rău este la medici, unde din 20, câţi ar trebui să aibă staţia centrală din Braşov, sunt doar opt. La fel, în fiecare dintre cele 10 microstaţii din judeţ ar trebui să fie câte doi medici, însă doar microstaţia din Făgăraş are... unul. Migraţia personalului este masivă, în fiecare lună pleacă, mai ales în străinătate, unde se caută foarte mult personal specializat pe urgenţă, asistenţi medicali şi chiar ambulanţieri. Luna trecută au plecat două asistente şi un şofer. Dacă nu pleacă în străinătate, medicii şi asistentele preferă să lucreze într-o policlinică sau în spital.

Angajări restrânse. Deşi se confruntă cu un deficit de personal, deocamdată doar pe posturile vacante temporar pot fi încadraţi alţi salariaţi, angajările pe celelalte posturi vacante fiind permise doar în proporţie de 1 la 7, ca peste tot, în sistemul bugetar. Pe de altă parte, nici concurenţi nu prea sunt atunci când sunt posturi vacante, dar şi cei care aspiră la angajare îndeplinesc cu greu exigenţele. Munca de la Ambulanţă este extrem de solicitantă, fizic şi psihic,  trebuie să iei decizii corecte şi să acţionezi la fel, contra cronometru, fiindcă altfel rişti să pui în pericol vieţile oamenilor - şi cu un program de lucru haotic, la orice oră din noapte putând fi chemat la serviciu", explică directoarea Ambulanţei. De aceea, când se organizează concursuri de angajare, toţi au candidaţii sunt sfătuiţi să facă voluntariat la Ambulanţă, măcar două săptămâni, ca să vadă dacă pot face faţă.

Comentarii

Ultimă oră