Peste 650.000 de posesori de carduri de credit se vor trezi cu conturile blocate anul acesta și limita de împrumut micșorată sau anulată. Motivul? Băncile vor reevalua bonitatea clienților.
Pe 20 decembrie 2012, Banca Națională a României (BNR) a publicat în Monitorul Oficial noul regulament de creditare. Băncile mai au 90 de zile până să emită noile norme de creditare și să le transmită spre aprobare la BNR, anunță capital.ro.
În afara faptului că noile reglementări fac tot mai strictă creditarea în valută, ultima portiță pe care o mai aveau băncile comerciale pentru a putea acorda împrumuturi, chiar în lei, cardurile de credit și descoperiturile de cont, se închide la rândul său. Articolul 17 din regulament  stipulează clar că instituțiile de credit vor putea prelungi facilitățile de tip revolving (se reîntregesc au­to­mat după com­pletarea sumei împrumutate) doar după reevaluarea ca­pacității de rambursare a clientului odată la maximum cinci ani. Care va fi impactul direct asupra pieței cardurilor după intrarea în vigoare a noilor norme? „În condițiile în care piața de creditare este la un grad ridicat de îndatorare, o nouă evaluare a capacității unui client de a rambursa suma pe card va conduce la anularea/limitarea utilizării unui număr semnificativ de carduri. Multe dintre acestea au fost acordate în trecut, când se putea oferi un grad de îndatorare mai mare decât după introducerea normelor BNR“, spun reprezentanții Citibank. Citeste pe larg aici.