Sari la conținut

Criza financiară încă mai creează probleme la Braşov. Deşi numărul angajatorilor a crescut în primul semestru al anului, multe firme încă se mai confruntă cu blocaje financiare. Lipsa de lichidăţi duce la întârzierea sau chiar neplata drepturilor salariale către angajaţi, ceea ce i-a făcut pe mulţi dintre aceştia să-şi reclame şefii la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Singurul lucru pe care putem noi să-l facem este să le impunem angajatorilor măsuri de intrare în legalitate iar dacă acestea nu sunt respectate nu putem decât să-i amendăm pe patroni, a spus conducerea ITM. Asta pentru că deşi numărul sesizărilor ajunse la instituţie este aproape   la fel ca cel de anul trecut, majoritatea plângerilor sunt legate de neplata drepturilor salariale.

"Pornind de la efectuarea unui control de la documentele puse la dispoziţie de angajator constatăm dacă cele sesizate de către angajat sunt adevărate. În cazul în care avem o astfel de constatare dispunem măsuri obligatorii pentru a intra în legalitate, în condiţiile în care nu sunt respectate aceste măsuri singurul lucru pe care noi îl mai putem face este să sancţionăm contravenţional angajatorul" a declarat Adrian Reit, inspector şef ITM Braşov.

Amenzile pentru nerespectarea oricărei măsuri dispusă de inSpectorul de muncă se poate lăsa cu amendă cuprinsă între 5000 şi 10.000 de lei. "Numărul de angajatori controlaţi a fost în jur de 1230 şi ceva de angajatori faţă de 1038 anul trecut, iar ca număr de deficienţe constatate anul acesta deşi a crescut numărul de angajatori a scăzut numărul de deficienţe faţă de anul trecut" a spus Dorin Senchetru, inspector şef adjunct ITM. Controale s-au afectuat în aceAstă perioadă şi la capitolul muncii la negru. Aproape 2000 de verificări au făcut inspectorii de muncă şi au constat că 74 de angajatori utilizau munca fără forme legale. S-au aplicat 72 de amenzi şi 4 avertismente iar pentru un număr de 12 angajatori au fost formulate plângeri penale, pentru că au primit la muncă mai mult de cinci persoane la negru.  S.F.



Comentarii

Ultimă oră