Sari la conținut

Antalya ia în considerare o colaborare directă cu Brașovul

antalya-ia-in-considerare-o-colaborare-directa-cu-brasovul

Autoritățile regiunii Antalya, una dintre cele mai dezvoltate regiuni economice ale Turciei, reprezentate prin Guvernatorul Antaliei, Huseyin ECE, primarul Antalyei, Menderes Turel, precum și primarul stațiunii Kemer, Mustafa Gul, oraș înfrățit cu municipiul Brașov, s-au întâlnit cu cei mai reprezentativi jurnaliști din regiunea economică Brașov – Transilvania.

Întâlnirea a fost facilitată de reprezentanții Casei de Comerț Balcanice, organizație care operează pe ansamblul spațiului de complementaritate economică la nivel de Sud-Estului Balcanilor (Republica Moldova, România, Serbia, Bulgaria, Macedonia, Bosnia și Herțegovina și Turcia).

Principalele teme, propuse de reprezentanții Casei de Comerţ Balcanice, sunt înfrățirile la nivel de regiuni administrative, la nivel de mari municipii, precum și cu orașe satelit din regiunea metropolitană. Colaborările avute în vedere sunt axate pe mai multe direcţii de acţiune, care vizează certificări în ceea ce privește noul trend internațional legat de turismul eco, bio și wellness, regiunea Brașov și regiunea Antalya fiind precursori în demararea acestor inițiative private, înfrățiri între entități hoteliere din Antalya și Brașov și schimbul de personal, în vederea specializării prin intermediul American Hotel Academy (unitate de top în domeniul calificărilor și certificărilor hoteliere, al cărei sediu central este de asemenea în regiunea economică Brașov) în parteneriat cu Manchester University. Sunt avute în vedere și schimburi de studenți și personal auxiliar între hotelurile românești și cele din Antalya, reprezentanții American Hotel Academy avansând un număr de 150 de studenți, vorbitori de cel puțin trei limbi de circulație internațională, care pot participa la programe de intership în principalele centre SPA și hoteliere din regiunile partenere, respectiv Antalya pentru turismul estival și Brașovul pentru turismul de iarnă. Principalul avantaj al acestui mecanism de hotel partener este acela de a remite agențiilor de turism și, nu în ultimul rând, clientului final o ofertă vară-iarnă. „Apreciez în mod deosebit propunerile dumneavoastră și, după această criză care ne-a afectat în relația cu Rusia, colaborările regionale vor avea tot ce este mai bun din partea Guvernului turc și susținerea noastră efectivă”, a declarat Huseyn ECE, guvernatorul Antalyei. Oficialul a mai precizat că va recomanda entităților administrative componente ale regiunii Antalya, ca în previziunile pe termen mediu și lung de dezvoltare durabilă să pună accent și pe relaționarea regională de tipul celei propuse de delegația română, respectiv regiunea Antalya și zona Brașov - Transilvania pentru crearea unor parteneriate între acestea.

Protocolul Antalya – Brașov a fost apreciat și la nivelul Primăriei Antalya, mai mult decât atât primarul Menderes Turel venind cu propriile propuneri de parteneriat în completarea celor prezentate de delegația din Brașov. „Dezvoltările pe care le apreciez în a fi făcute nu sunt numai din domeniul turismului, ci și din domeniul cooperării industriale, educaționale dintre cele două entități administrative. Această cooperare dintre cele două regiuni ale noastre trebuie lărgită cu ajutorul nostru, atât la nivelul Antalyei și al Brașovului cât și la nivelul celorlalți sateliți pe care Antalya și Brașovul îi au”, a spus primarul Antalyei, Menderes Turel.

Delegația română a avut discuții și cu oficialitățile din Kemer, oraș înfrățit cu Brașovul. „Aceste propuneri sunt foarte serioase și importante pentru noi și trebuie să găsim pentru ambele comunități calea cea mai bună de a putea să ne promovăm reciproc”, a precizat primarul stațiunii Kemer, Mustafa Gul.

Joi, 9 iunie, la Kemer, urmează a fi semnat protocolul de colaborare dintre Federația Hotelierilor din Turcia TUROFED și Casa de Comerț Balcanică cu sediul în Brașov.

Comentarii

Ultimă oră