Sari la conținut

Astăzi începe primăvara astronomică în emisfera nordică!

astazi-incepe-primavara-astronomica

Miercuri, 20 martie 2019, ora 23.58, este momentul echinocţiului de primăvară, care marchează începutul primăverii astronomice.

Echinocţiul de primăvară se produce anual în jurul datei de 20 martie. La momentul echinocţiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopţilor, indiferent de latitudine.

Începând de la aceasta dată, în emisfera nordică (cea în care ne aflăm noi) durata zilei faţă de cea a nopţii va fi în continuă creştere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară.

În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel că în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte şase luni.

Echinocțiul de primăvară în 2019 este marcat astăzi și de un doodle special pe Google.

Odată cu echinocţiul de primăvară, în tradiția populară începe noul an agrar.

Astrologii susţin că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât şi o transformare benefică a naturii noastre umane. În perioada echinocţiului de primăvară totul se trezeşte la viaţă, tinde să iasă la suprafaţă, să se bucure de energiile profunde ale primăverii.

Astăzi așadar a sosit, după primăvara din calendare și primăvara astronomică. Ne aflăm în momentul în care ziua este egală cu noaptea, urmând ca de-acum durata zilei să fie până la vară în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere.

Echipa Brașovul Tău vă dorește o primăvară fericită!

Comentarii

Ultimă oră