Sari la conținut

ATENȚIE: Desenele cu Tom şi Jerry vor fi prezentate cu avertisment

atentie-desenele-cu-tom-si-jerry-vor-fi-prezentate-cu-avertisment

Serviciul de streaming de la Amazon a introdus avertismente pentru "conţinut rasist" în cadrul desenelor cu Tom şi Jerry care pot fi vizionate aici în baza unui abonament, scrie jurnalul.ro. Desenele sunt acompaniate de avertismentul: "Filmele de scurt metraj Tom şi Jerry conţin scene ce înfăţişează prejudecăţi rasiste şi etnice care au fost cândva des întâlnite în societatea americană. Aceste stereotipuri au fost greşite atunci şi sunt greşite şi azi". Avertismentul se referă, în special, la modul în care este înfăţişată menajera neagră care apare frecvent în desenele cu Tom şi Jerry. Menajera, a cărei faţă nu este arătată niciodată, este construită după stereotipul negresei colerice, inculte, stereotip care în America are şi un termen specific: "Mammy", o poreclă dată sclavelor care îngrijeau copii în epoca sclavagismului din SUA. Avertismentul a fost însă criticat de profesorul de sociologie Frank Furedi, de la Universitatea din Kent, care spune că o astfel de etichetă aplicată desenelor nu este justificată.

"Asistăm la o falsă pioşenie şi la o cenzură care mai nou a luat cu asalt viaţa culturală. Citim istoria invers judecând oamenii din trecut după valorile pe care le avem în prezent", a spus acesta.

Tom şi Jerry a fost produs de studiourile MGM începând cu 1940, seria rulând în cinematografe până în 1957. Personajele au fost apoi folosite în diferite seriale pentru televiziune. Şi acuzaţiile de rasism sunt vechi. Când seria originală a fost dată la televizor, în anii '60, unele scene au fost editate pentru a se evita controversele. De exemplu, personajul de tip "Mammy" a fost înlocuit în anumite episoade cu o stăpână albă, suplă, cu aspect sofisticat.

Comentarii

Ultimă oră