Sari la conținut
atentie-la-indicatorul-trecere-pentru-pietoni

Atitudinea participanților la traficul rutier trebuie să fie în permanență preventivă, bazată pe bun simț și respect!


Ignorarea regulilor de circulaţie de către conducătorii auto, dar şi de către pietoni se soldează de cele mai multe ori cu accidente grave.


Indiferent dacă se află în mediul urban sau rural, participanții la traficul rutier trebuie să cunoască și să aplice regulile de circulație care să-i ferească de orice fel de implicare în evenimente rutiere.


Astfel pentru o atitudine preventivă, Poliția recomandă pietonilor:


l să se deplaseze numai pe trotuare, iar în lipsa acestora să folosească potecile laterale sau acostamentul drumurilor publice;
l în lipsa trotuarelor și potecilor laterale, trebuie să circule doar pe partea stângă în direcția lor de mers, pentru a avea posibilitatea să observe și să se ferească cu ușurință de vehiculele care se apropie din sens opus;

l traversarea se va efectua numai prin locurile amenajate și semnalizate în acest scop, de fiecare dată în pas vioi. Trecerea pentru pietoni este un loc de traversare, nu pentru plimbare! Atenție mărită, nu vorbiți la telefon și nu ascultați muzică atunci când vă asigurați în traversarea străzii!
l pe timpul nopții, pietonul care circulă pe partea carosabilă care nu este prevăzută cu trotuar sau acostamente, trebuie să fie îmbrăcat cu accesorii reflectorizante aplicate sau să poarte o sursă de lumină vizibilă în ambele sensuri;

În scopul prevenirii comiterii de accidente rutiere, în calitate de conducători auto, vă recomandăm:


l reduceți viteza și conduceți cu atenție sporită în zona trecerilor pentru pietoni;
l acordați întotdeauna prioritate pietonilor angajați în traversarea străzii regulamentar;
l adaptați viteza de deplasare la condițiile meteo-rutiere pentru a putea opri în siguranță la trecerile pentru pietoni;
l păstrați distanța legală în mers față de autovehiculele care rulează în fața dumneavoastră;
l nu vorbiți la telefon în timp ce conduceți, concentrați-vă atenția asupra traficului;
l evitați crearea ambuteiajelor și obturarea vizibilității prin oprirea voluntară în zona trecerilor pentru pietoni.
l o atitudine preventivă în trafic vă poate feri de evenimente rutiere negative.


****

Ordonanța de Urgență nr. 195/2001 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare, prevede că:

Neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4-5 puncte amendă, respectiv între 580-725 ron) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile de către conducătorul de autovehicul.

Nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulaţia pe drumurile publice, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a I-a de sancțiuni (2-3 puncte amendă, respectiv între 290-435 ron).

Comentarii

Ultimă oră