Sari la conținut
au-gasit-poarta-iadului

În urmă cu 35 de ani, un grup de geologi sovietici au început să foreze în Turkmenistan în căutarea zăcămintelor de gaze naturale şi au descoperit, întâmplător, o cavernă uriaşă. În momentul prăbuşirii scoarţei terestre, toate echipamentele au fost înghiţite de groapa subterană şi în aer s-a ridicat o cantitate enormă de gaze naturale.
De teamă să nu aibă loc o poluare care să afecteze o întindere importantă, geologii s-au hotărât să aprindă gazele, iar din acel moment au continuat să ardă fără întrerupere.
Astăzi, prăbuşirea scoarţei terestre seamănă cu poarta spre o altă lume,localnicii numind-o Poarta către Iad.
Craterul aprins se află în Turkmenistan şi de când a fost descoperit a rămas o enigmă pentru oamenii de ştiinţă, deoarece nu au putut niciodată să îl cerceteze. Nimeni nu ştie unde duce sau cât timp va mai fi până când resursele de gaze se vor epuiza și craterul va înceta să ardă.
În anul 2010, președintele țării, Gurbanguly Berdimuhamedow, a vizitat zona în care se află craterul și a cerut ca acesta să fie astupat, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Până când craterul va fi astupat sau până se va epuiza rezerva de gaze naturale, turiștii se pot bucura de spectacolul oferit de Poarta către Iad.

Comentarii

Ultimă oră