Sari la conținut

Autoritățile pun în aplicare primele măsuri în problema urșilor

autoritatile-pun-in-aplicare-primele-masuri-in-problema-ursilor

Autoritățile pun în aplicare primele măsuri în problema urșilor:


Restricționarea accesului la platformele de deșeuri, monitorizarea în timp real a urșilor, alimentarea punctelor de hrană din pădure sunt câteva dintre soluțiile pe termen scurt și mediu .

Primarul Allen Coliban a discutat cu toți gestionarii de fonduri de vânătoare din zonă o strategie comună pentru limitarea interacțiunii om-urs și pentru reluarea alimentării punctelor de hrană aflate departe de zonele populate. Discuția a fost convocată la solicitarea primarului Brașovului, de către prefectul județului, având în vedere apariția din ce în ce mai frecventă a urșilor pe străzile Brașovului. În proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local, ce va fi dezbătut în 17 iunie, este prevăzută suma de 150.000 lei, pentru prestări servicii legate de gestionarea în condiţii de eficienţă a fondului cinegetic.

Totodată, a fost discutată și nevoia de dotare și resursă umană a Jandarmeriei pentru a interveni în astfel de cazuri, având în vedere că în prezent Jandarmeria este singura instituție care trebuie să intervină, potrivit legii, în interiorul localităților, însă nu are nici tranchilizante și nici jandarmi certificați să folosească armele cu tranchilizant, putând doar angaja colaboratori care să facă acest lucru.


Reglementările legate de vânătoarea urșilor sunt decise la nivel european prin Directiva Habitate, care interzice vânătoarea urșilor, cu derogări aprobate de Ministerul Mediului pentru acele cazuri punctuale în care există victime și pagube însemnate. Procedurile prevăd și o etapizare a înlăturării pericolului, uciderea urșilor fiind ultima soluție.


Pe de altă parte, în România, potrivit specialiștilor, tocmai din cauza măsurilor protecționiste, populația de urși a crescut extrem de mult, fiind estimată undeva între 5.000 de exemplare (potrivit statisticii oficiale) și 10.000 de exemplare. 40% din efectivele de urși bruni ale Europei se regăsesc în România. La Brașov, în fondul cinegetic gestionat până acum de RPLP Kronstadt sunt aproximativ 100 de urși, de cinci ori mai mult decât ar trebui, în condițiile în care numărul optim ar fi de 18-20 de exemplare. Numai anul acesta s-a fi născut în jur de 20 de pui.

Comentarii

Ultimă oră