Sari la conținut

AVERTISMENT! Excesul de ibuprofen crește riscul de infarct

avertisment-excesul-de-ibuprofen-creste-riscul-de-infarct-

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) atrage atenția că ibuprofenul, unul din medicamentele cel mai frecvent utilizate împotriva durerii și inflamațiilor, sporește ușor riscul unui infarct sau accident vascular cerebral în cazul unei doze prea mari, informează AFP.
EMA arată, într-o evaluare publicată luni, că riscul cardiovascular crescut nu afectează decât pacienții care depășesc o doză de ibuprofen mai mare de 2.400 de mg pe zi.
     Nu a fost observat niciun risc la persoanele care au luat mai puțin de 1.200 de mg pe zi, ceea ce înseamnă majoritatea pacienților. Doza obișnuită la un adult este de între 200 — 400 mg de trei ori pe zi. Într-o intervenție telefonică petru Știrile B1 TV, Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Agențiai Naționale a Medicamentului, explicat că este totuși vorba despre un risc scăzut și că evaluarile privind eventualele riscuri sunt încă în curs.  ”Agenția Europeană a Medicamentului trage un semnal de alarmă. Aceste elemente de farmanco-vigilență au fost luate în studiu în ultima ședința a Comitetului de Farmaco-vigilență și Evaluare a Riscului al Agenției Europene a Medicamentului. Această concluzie, că la doze în jur de 2,400 de mg ar putea să apară un ușor risc de probleme cardiovasculare, se recomadă să se scrie în prospect. Toate aceste probleme vor fi rediscutate, nu reprezintă o decizie finală. Ne aflăm într-o etapă intermediară de reevaluare a profilului de siguranță al medicamentelor care conțin ibuprofen. De reținut este faptul că medicamentele pe bază de ibuprofen care se eliberează fără prescripție medicală nu trebuie să depășească doza de 1.200 de mg pe zi”, a explicat Anca Crupariu.  Ibuprofenul este un medicament comercializat din anii 60 sub diferite denumiri.

Comentarii

Ultimă oră