Sari la conținut

Avertisment public: Dacă erupe, America va fi sub cenuşă!

avertisment-public-daca-erupe-america-va-fi-sub-cenusa

Un studiu recent efectuat de catre cercetatorii de la American Geophysical Union anunta vesti care pot ingrozi Statele Unite: o noua eruptie a supervulcanului Yellowstone ar putea acoperi cu cenusa toata America.

Eruptia ar forma un nor urias sub forma de umbrela care s-ar extinde in toate directiile si ar "inghiti" toata America de Nord, cenusa putand ajunge la distante de peste 1.500 de kilometri, potrivit estimarile specialistilor AGU, scrie Softpedia.

Investigatiile recente ale oamenilor de stiinta, care au fost publicate in revista Geochemistry, Geophysics, Geosystems, arata ca vulcanul este alimentat de un rezervor urias de roca fierbinte topita.

Yellowstone a erupt extrem de agresiv de mai multe ori in trecut. Ultimele eruptii s-au produs in urma cu 2,1 milioane de ani, 1,3 milioane de ani si 640.000 de ani. In cazul unei noi eruptii, specialistii estimeaza ca ar putea iesi din adancuri o cantitate uriasa de 1.000 de kilometri cubi de material vulcanic.

Cercetatorii sustin ca datorita fortei de explozie initiala, norul de cenusa ar putea calatori mai repede decat viteza vanturilor locale, timp de mai multe zile.

Comentarii

Ultimă oră