Miercuri se împlinesc 98 de ani de la zborul record deasupra Codlei al lui Albert Ziegler, inventatorul avionului săgeată.

 Acum 98 de ani, pe 19 octombrie 1913, codleanul Albert Ziegler a stabilit recordul de altitudine prin zborul său deasupra Măgurii. El a reușit să zboare la 3.000 de metri. Performanța a fost remarcabilă pentru acea perioadă de pionierat, constituind un punct marcant în istoria mondială a aviaţiei, potrivit unui articol biografic apărut pe www.codlea-info. De asemenea,  Albert Ziegler s-a remarcat printre primii constructori de aparate de zbor din Transilvania. El a revoluţionat construcţia avioanelor, inovaţia sa - aripa în V - fiind folosită azi la majoritatea aeronavelor.
Precoce. Albert Ziegler s-a născut într-o familie de ţărani sași din Codlea, la 9 aprilie 1888, și a copilărit pe Langgasse (str. Lungă). În timp ce învăţa meseria de lăcătuş la o şcoală din Braşov, a reuşit să construiască un motor care trebuia să funcţioneze fără benzină. Pentru invenţia sa tehnică, Camera de Comerţ şi Meserii din Braşov i-a acordat un premiu.
 A construit avionul săgeată. Dornic de a învăţa lucruri noi, a plecat în Elveţia, Anglia şi în Franţa, pentru o perioadă de doi ani, unde a lucrat şi s-a instruit în domeniul motoarelor. În anul 1911 s-a mutat în Germania, pentru a-l asista pe prinţul Sigismund von Preussen la construirea unui planor şi este angajat de constructorii de aeroplane Rumpler, Wright şi Garuda. În atelierul firmei Siemens-Schuckert  a reușit să construiască primul său avion monoplan, botezat de presa vremii „Pfeilflugzeug” (avion săgeată). Şi asta pentru că Ziegler a construit aripa avionului în V, care a modificat aerodinamica, crescându-i astfel manevrabilitatea. Inovaţia sa este folosită și astăzi la majoritatea aeronavelor. 
Premieră mondială  la Codlea. În 1913, Albert Ziegler s-a întors acasă, în Codlea. Unde graţie unei donații de 15.000 coroane a reuşit să cumpere un avion monoplan Etrich-Eindecker, pe care a  montat un motor Mercedes de 120 cai putere. Cu acest avion, la data de 19 octombrie 1913, la şase săptămâni de la accidentul lui Aurel Vlaicu, a zburat peste Codlea şi Măgura Codlei, stabilind un nou record mondial  de 3000 m altitudine. Pentru realizarea sa, codlenii i-au organizat o serbare pe cinste. Ziegler a fost purtat pe sus de mulţimea entuziastă şi încununat cu frunze de stejar, potrivit www. codlea-info (vezi foto galerie).  În anii următori, au urmat o serie de zboruri demonstrative, deasupra Sibiului, Sighişoarei etc. 
A intrat în istoria mondială.  Albert Ziegler a murit în circumstanţe neelucidate, în anul 1946, în localitatea Halle, din Germania. Activitatea sa nu a rămas fără ecou, meritele fiindu-i recunoscute, el numărându-se printre primii o sută pionieri ai aviaţiei mondiale. Astăzi, o stradă din Codlea îi poartă numele. Mai mult, în memoria lui Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Codlei intenţionează să organizeze o întrunire anuală a aeromodeliştilor. (L.A.% S.B.)