Sari la conținut

Miercuri se împlinesc 98 de ani de la zborul record deasupra Codlei al lui Albert Ziegler, inventatorul avionului săgeată.

Acum 98 de ani, pe 19 octombrie 1913, codleanul Albert Ziegler a stabilit recordul de altitudine prin zborul său deasupra Măgurii. El a reușit să zboare la 3.000 de metri. Performanța a fost remarcabilă pentru acea perioadă de pionierat, constituind un punct marcant în istoria mondială a aviaţiei, potrivit unui articol biografic apărut pe www.codlea-info. De asemenea,  Albert Ziegler s-a remarcat printre primii constructori de aparate de zbor din Transilvania. El a revoluţionat construcţia avioanelor, inovaţia sa - aripa în V - fiind folosită azi la majoritatea aeronavelor.

Precoce. Albert Ziegler s-a născut într-o familie de ţărani sași din Codlea, la 9 aprilie 1888, și a copilărit pe Langgasse (str. Lungă). În timp ce învăţa meseria de lăcătuş la o şcoală din Braşov, a reuşit să construiască un motor care trebuia să funcţioneze fără benzină. Pentru invenţia sa tehnică, Camera de Comerţ şi Meserii din Braşov i-a acordat un premiu.
A construit avionul săgeată. Dornic de a învăţa lucruri noi, a plecat în Elveţia, Anglia şi în Franţa, pentru o perioadă de doi ani, unde a lucrat şi s-a instruit în domeniul motoarelor. În anul 1911 s-a mutat în Germania, pentru a-l asista pe prinţul Sigismund von Preussen la construirea unui planor şi este angajat de constructorii de aeroplane Rumpler, Wright şi Garuda. În atelierul firmei Siemens-Schuckert  a reușit să construiască primul său avion monoplan, botezat de presa vremii „Pfeilflugzeug” (avion săgeată). Şi asta pentru că Ziegler a construit aripa avionului în V, care a modificat aerodinamica, crescându-i astfel manevrabilitatea. Inovaţia sa este folosită și astăzi la majoritatea aeronavelor.  
Premieră mondială  la Codlea. În 1913, Albert Ziegler s-a întors acasă, în Codlea. Unde graţie unei donații de 15.000 coroane a reuşit să cumpere un avion monoplan Etrich-Eindecker, pe care a  montat un motor Mercedes de 120 cai putere. Cu acest avion, la data de 19 octombrie 1913, la şase săptămâni de la accidentul lui Aurel Vlaicu, a zburat peste Codlea şi Măgura Codlei, stabilind un nou record mondial  de 3000 m altitudine. Pentru realizarea sa, codlenii i-au organizat o serbare pe cinste. Ziegler a fost purtat pe sus de mulţimea entuziastă şi încununat cu frunze de stejar, potrivit www. codlea-info (vezi foto galerie).  În anii următori, au urmat o serie de zboruri demonstrative, deasupra Sibiului, Sighişoarei etc.  
A intrat în istoria mondială.  Albert Ziegler a murit în circumstanţe neelucidate, în anul 1946, în localitatea Halle, din Germania. Activitatea sa nu a rămas fără ecou, meritele fiindu-i recunoscute, el numărându-se printre primii o sută pionieri ai aviaţiei mondiale. Astăzi, o stradă din Codlea îi poartă numele. Mai mult, în memoria lui Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Codlei intenţionează să organizeze o întrunire anuală a aeromodeliştilor. (L.A.% S.B.)

Comentarii

Ultimă oră