Sari la conținut

Un avocat braşovean, Nicolae Vrâncean este pasionat de arta mozaicului. Omul cumpără şi expune mozaicuri. Vrâncean a fost jurist la Prefectură, secretar al municipiului Braşov, iar ulterior a intrat în avocatură. În paralel, şi-a dedicat activitatea pentru a promova Vama Buzăului, unde are timp şi de pasiunea de a crea „tablouri“ din bucăţele colorate de ceramică, scrie Săptămâna Financiară.


Omul achiziţionează şi expune peste tot, gratuit, dar nu vrea să vândă. Strategia lui seamănă cumva cu Tantra Yoga care este, după cum se ştie, de două feluri: prin continenţă şi prin abstinenţă. Ei, bine, Nicolae Vrâncean nu aplică, în crearea pieţei, „continenţa” vânzărilor (adică să vândă atunci când i se oferă un preţ acceptabil pe o lucrare şi, vânzând din ce în ce mai mult, să ridice standardul preţurilor), ci „abstinenţa”: expune cât mai mult, trezeşte interesul, primeşte ofertă de preţ, el refuză să vândă, primeşte altă ofertă, mai bună, el refuză din nou şi tot aşa, până când mozaicurile sale ajung la un preţ de pornire onorabil.

E un fel de licitaţie pe termen lung, dar, în acelaşi timp, o investiţie pe termen scurt şi mediu (2-3 ani). Cel mai mare preţ care i s-a oferit până acum a fost de 3.000 de euro, pe o lucrare în mozaic de un metru pătrat, executată de Marius Necşoi. Mozaicurile achiziţionate până acum de Nicolae Vrâncean se apropie de 200. Ele sunt diseminate sub formă de expoziţii cu caracter permanent în următoarele locuri: în faţa Primăriei din Braşov (10 lucrări), în curtea interioară a Primăriei – la Casa Căsătoriilor (4 lucrări), în curtea Tribunalului din Braşov (23 de lucrări) şi, cele mai multe, în curtea propriei locuinţe din comuna Hărman – peste 100 de lucrări.

Nicolae Vrâncean are reputaţia unui Mecena pentru artişti. Face şi mecenat, e adevărat, dar face în primul rând o investiţie pe termen mediu (spre scurt). Şi, pentru a da prestigiu demersului său, a lucrat numai cu artişti consacraţi sau tineri artişti cu şcoală. Printre aceştia se numără Marius Necşoi, Radu Ciobanu (sculptor „convertit” la mozaic), Dan Ştefan Minea (pictor), Mircea şi Tudor Asciu (tată şi fiu), Alexandru Truţiu, Andrei Dimeny, Iulia Ciocănel, Simona Cadar, Dan Mălureanu.

Comentarii

Ultimă oră