Sari la conținut
baietii-destepti-din-energie-au-pierdut

Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie şi Hidrosind faţă de hotărârea Tribunalului Bucureşti prin care s-a aprobat deschiderea procedurii de insolvenţă, potrivit Mediafax.ro. Hotărârea este irevocabilă. Decizia Curţii de Apel înseamnă că procedura de insolvenţă va continua şi mai important contractele "băieţilor deştepţi din energie" sunt în continuare denunţate. Paguba adusă Hidroelectrica în ultimii ani de contractele cu cele două firme depăşeşte 850 de milioane de lei (190 de milioane de euro).Administratorul judiciar al Hidroelectrica susţinea că reactivarea contractelor cu băieţii deştepţi ar fi dus la un faliment iminent al companiei.

Numele celor 10 companii denumite generic "băieţii deştepţi din energie" sunt pomenite şi în rechizitoriul DIICOT în care fostul ministru Codruţ Sereş şi şase directori ai Hidroelectrica au fost trimişi în judecată pentru subminarea economiei şi un prejudiciu de 170 milioane dolari. În rechizitoriu procurorii arată că nivelul contractelor încheiate de băieţii deştepţi cu Hidroelectrica erau imense. Astfel în rechizitoriu se spune că numai Energy Holding a încheiat în 2004 un contract pe 10 ani care avea o valoare ce atingea 1% din PIB-ul României.

"Cel mai important contract bilateral dintre S.C. Hidroelectrica S.A. şi Energy Holding S.R.L. a fost încheiat la data de 14.01.2004 fără respectarea reglementărilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei şi la preţuri ineficiente din punct de vedere economic de la momentul încheierii contractului până în prezent, valoarea contractuală pe perioada de 10 ani a energiei electrice tranzacţionabile depăşind 1% din Produsul intern brut al României în anul semnării contractului", se precizează în rechizitoriu.

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în luna iunie din cauze precum vânzările de energie la preţuri mult diminuate faţă de referinţa pieţei, managementul deficitar şi seceta prelungită.

Producătorul de electricitate a pierdut 1,1 miliarde euro în perioada 2006-2012 din vânzarea energiei prin contracte directe la preţuri mici.

Avocatul Remus Borza, şeful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, spunea în septembrie că insolvenţa Hidroelectrica va fi un succes şi va putea fi replicată şi la alte societăţi.

Comentarii

Ultimă oră