Sari la conținut
basescu-a-spus-adio-partid-democrat

Președintele se rupe de PDL după înfrângerea Elenei Udrea și realagerea lui Vasile Blaga la conducerea partidului •  „Adio, Partid Democrat! Noi azi ne-am despărţit definitiv”


Vasile Blaga a fost ales din nou şef al PDL. Moţiunea lui a obţinut 2344 de voturi. Elena Udrea a depus oficial contestarea rezultatelor votului. Anunţul a fost făcut de către fostul ministru Cristian Petrescu. Moţiunea propusă de către Elena Udrea a adunat 2014 de voturi, în timp ce Monica Macovei a obţinut doar 209. Preşedintele comisiei de numărare, Mircea Toader, a precizat că au fost exprimate 4.615 voturi dintre care au fost anulate 48 de voturi. Preşedinte al Comisiei Naţionale de Revizie a fost ales fostul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu cu 2509 voturi, în timp ce Gheorghe Ionescu, principalul adversar a întrunit doar 1113 voturi. Pentru şefia Comisiei Naţională de Statut, Etică şi Litigii s-au înfruntat, din postură de favoriţi, Daniel Buda şi Cristina Trăilă. Primul a câştigat cu 1968 de voturi, în timp ce Trăilă a obţinut doar 1535.

Băsescu pe facebook: „Adio, Partid Democrat!
Preşedintele Traian Băsescu a transmis sâmbătă seară, după realegerea lui Vasile Blaga la conducerea PDL, un mesaj video în care a anunţat că se desparte de PDL. Îmbrăcat lejer cu cămașă și vestă şi făcând gesturi de despărţire, preşedintele a spus: „Adio, Partid Democrat. Noi azi ne-am despărţit definitiv”. El a anunţat că se va dedica unei alte construcţii de dreapta. Filmulețul a fost postat pe Facebook. „Cred că am fost cinstit cu acest partid; i-am spus că după aceste alegeri ne vom alege fiecare drumul. Modul cum n-au înţeles să fie democraţi mă face să spun acum, definitiv şi pentru totdeauna, <Adio, Partid Democrat>. Astăzi ne-am despărţit, ei nu mai sunt o piatră de moară pentru mine şi eu nu mai sunt o piatră de moară pentru ei. Mă voi dedica construcţiei unei alte soluţii de dreapta, cu oameni cinstiţi, cu oameni care nu fug cu urnele, cu oameni care acceptă dreptul democratic al contestaţiei şi, vreau să ştiţi, că nu voi face nimic pentru a aduce alături de mine vreo bucăţică din PDL. PDL-ul a demonstrat că a putut fi ţinut pe o direcţie democratică atâta timp cât a ştiut de un lider autoritar. Imediat ce au simţit că pot fi singuri, aripa FSN-istă a partidului a răbufnit iar Convenţia de astăzi este proba că 50 la sută din partid este încă ancorat în năravurile FSN-ului. Adio, PD! Adio, PDL! Noi azi ne-am despărţit definitiv. Luţi-vă drumul vostru, iar eu îl am pe al meu”, a spus președintele Traian Băsescu.

Reacția lui Blaga la declarația președintelui
„Eu respect ca de fiecare dată decizia domnului preşedinte, dar, pe de altă parte, trebuie să remarc că nu ştiu să piardă. Domnia sa şi-a încheiat declaraţia spunând că nu va mai fi o povară pentru noi, după cum nici noi nu vom mai fi o povară pentru domnia sa. Nu înţeleg când am fost o povară pentru domnia sa, că şi la referendumul din 2007 am fost alături de domnia sa şi la alegerile din 2009 şi astă vară la 40-45 de grade am fost lângă statul de drept şi lângă domnia sa”, a explicat Vasile Blaga.

Udrea, un nou partid


Elena Udrea nu a făcut nici o declarație. „În seara asta n-o să vă spun nimic în plus. Vedem mâine, poimâine. Ne gândim să vedem ce facem exact. Daţi-ne voie să dicutăm mai întâi cu colegii noştri, cei care au de rezolvat o contestaţie şi după aceea vedem ce facem", a declarat Elena Udrea. Potrivit presei naționale Elena Udrea a mers de la Convenţia Naţională a PDL direct la Palatul Cotroceni, unde s-a sfătuit cu Traian Băsescu. Deşi la plecarea de la Convenţia Naţională a partidului spunea că vor mai trece câteva zile până când se va hotărî ce va face din punct de vedere politic în perioada următoare, ea a început să-şi creioneze planurile de viitor imediat după anunţarea rezultatelor.

Duminică au apărut informații potrivit cărora Elena Udrea vrea să-şi facă partid, acesta ar urma să se numească Mişcarea Populară din care vor face parte 50 de parlamentari. Elena Udrea şi cei care o sprijină vor să rămână simpli membri de partid în PDL. Astfel, au decis să nu accepte nicio funcţie în viitorul Biroul Permanent Naţional al partidului care urmează să se constituie în cadrul şedinţei Consiliului Naţional de Coordonare ce va avea loc peste două săptămâni.

Comentarii

Ultimă oră