Sari la conținut

Bijuteriile Braşovului de altădată, reconstituite și expuse la Modarom

bijuteriile-brasovului-de-alta-data-reconstituite-si-expuse-la-modarom

Bijuteriile purtate cu câteva sute de ani în urmă de saşi şi costumele patricienilor acelor epoci pot fi admirate, în replici, la parterul clădirii Modarom.

Expoziţia este parte a proiectului mai amplu „Braşoveniile – renaşterea meşteşugurilor istorice ale Braşovului”.

Oraş prosper în perioada medievală, Braşovul avea mulţi cetăţeni care îşi permiteau bijuterii scumpe, iar câteva dintre acestea au fost reconstituite pentru expoziţia care poate fi văzută în aceste zile.

„Expoziţia organizată împreună cu cei de la Modarom a pornit, de fapt, de la bijuteriile pe care noi le avem în colecţie. Cei de la Modarom au venit să vadă bijuteriile noastre şi au considerat că sunt deosebite şi că pot să realizeze replici după aceste bijuterii ale noastre, tocmai în ideea de continuare a tradiţiei saşilor braşoveni”, a explicat Rozalinda Posea, muzeograf la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov.

Spaţiul expoziţional cuprinde şi reconstituiri ale unor costume de nobili braşoveni.

„S-au ales trei astfel de patricieni, Lucas Hirscher, din secolul al XVI-lea, fost jude al oraşului Braşov, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai oraşului la vremea respectivă, atât prin postura pe care o deţinea, cât şi prin acţiunile sale, iar din secolul al XVIII-lea, alte două personaje ale patriciatului braşovean, Ana Maria von Closius şi Joseph von Draut”, a mai precizat Rozalinda Posea.

Cu siguranţă, punctul de atracţie al expoziţiei îl va constitui o instalaţie interactivă cu ajutorul căreia vizitatorii pot să îmbrace virtual costumele istorice, prin intermediul unei cabine fotografice.

Proiectul cultural este derulat în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Primăria Municipiului Braşov.

Comentarii

Ultimă oră