Sari la conținut

Boc împarte hoţeşte bani către primăriile PDL

Guvernul Boc nu s-a dezminţit nici la sfârşitul anului 2010, având grijă ca o parte din primăriile portocalii să primească o sumă de bani pentru a-şi rezolva din probleme.
Plată pentru clienţii de partid. Era de aşteptat, dacă ţinem cont de faptul că un an primarii pedelişti au tot urlat că nu au bani pentru a plăti tot felul de datorii, de altfel făcute în campania electorală a lui Traian Băsescu. Pe lângă primari au făcut gălăgie şi firmele clientelare ale PD-L, pentru că nu puteau să îşi încaseze banii.
Comunicat IPP. Potrivit unui comunicat emis de Institulul pentru Politici Publice (IPP), municipiile care au primit cei mai mulţi bani în 2010 din Fondul de rezervă sunt conduse de primari PDL. Piatra Neamţ a primit anul trecut 6.378.000 lei (aproximativ 1,5 milioane euro) din Fondul de rezervă, Cluj – Napoca – 6.200.000 lei (aproximativ 1,45 milioane euro), iar Suceava – 4.500.000 lei (aproximativ 1 milion euro). Potrivit constatărilor IPP, primarii partidului majoritar din coaliţia de la guvernare au fost favorizaţi. Despre monitorizarea IPP citiţi mai multe aici.
Municipii. 61% din sumele din Fondul de rezervă au mers către municipiile care au primari aparţinând PDL. 18% au fost acordate primăriilor PSD, 9% - către PNL, 5% - către UDMR şi alţi 5% - la primăriile PNŢCD. În total, primăriile de municipii conduse de primari PDL au primit în anul 2010 peste 11 milioane de euro, de 2,3 ori mai mult decât localităţile conduse de primari PSD (3,19 milioane de euro) şi PNL (1,48 milioane de euro) la un loc.
Oraşe. În oraşe, situaţia este similară. 61% din sumele de la Fondul de rezervă destinate oraşelor au mers către primăriile PDL. 12% au fost virate către oraşele conduse de PSD, 8% - la PNL, 8% - către PNŢCD şi câte 3 procente au mers la primării UDMR, PNG sau conduse de independeţi. Din 216 oraşe, 137 au primit bani din Fondul de rezervă din care 63 sunt conduse de primari PDL (46%), 27 sunt localităţi cu primari PSD şi 22 - PNL, restul împărăţindu-se localităţilor unde primarii aparţin altor formaţiuni politice.
Alocări nebăgate în seamă. Potrivit IPP, alocările cele mai mari au fost făcute în ultimele zile din an, atunci când atenţia publicului şi a presei era îndreptată către alte teme. Astfel, prin Hotărârea de Guvern nr. 1379 din 28 decembrie 2010, s-au alocat nu mai puţin de 177.000.000 lei - aproximativ 41 milioane de euro. Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe 2010 a fost de 184,7 milioane lei. O sumă imensă pentru o ţară aflată în criză financiară, care a luat măsuri de austeritate drastice, tăind din salariile bugetarilor 25%, mărind TVA-ul la 24%, luând din indemnizaţiile persoanelor cu handicap.
Încă 4 miliarde de euro portocalii. În anul 2011, suma va fi şi mai mare, pentru că în bugetul pe acest an suma alocată Fondului de rezervă al Guvernului este mai mare decât cea din 2011. La întâlnirea de la Poiana Braşov, din 11 octombrie, între liderii PD-L şi primarii partidului, Elena Udrea le-a promis acestora „în jur de 4 miliarde de euro” pentru deschiderea de şantiere în localităţile cu edili portocalii.

Comentarii

Ultimă oră