Ciorba de salată este un fel de mâncare ușor de preparat, într-un timp destul de scurt, fiind considerată o delicatesă de către cei care o servesc, susține Rosa Cristurean din Ghimbav, o săsoaică care va împlini în curând 75 de ani și care provine dintr-o familie de sași stabilită în Ghimbav pe la 1800. "Am fost bucătăreasă la 'Casa Prichindel' din Ghimbav pentru copiii abandonați timp de 16 ani, de unde m-am pensionat în urmă cu doi ani și știu că în momentul în care preparam ciorbă de salată mereu era 'bătaie' pe această ciorbă și fiecare mai cerea de două ori. Este un fel de mâncare ușor de preparat pe care o poate face orice dorește să mănânce ceva proaspăt și gustos", a declarat pentru AGERPRES Rosa Cristurean.
Potrivit acesteia, pentru prepararea ciorbei de salată se pune apa la fiert într-o oală de 3 litri, 5 sau mai mult, fiecare în funcție de cât dorește să prepare. În apa pusă la fiert se toacă mărunt usturoi verde sau de care are gospodina și se adaugă sare după gust. Până fierbe apa, se spală bine salata, o căpățână sau două, în funcție de mărimea acesteia și de cantitatea de apă, iar când apa fierbe se pune salata și se lasă să dea un clocot după care se ia oala de pe foc. Se prăjește apoi un pic de slănină cu două, trei ouă, iar când este gata se taie cubulețe și se pune în oala în care a fiert salata. Înainte de a pune aceste cubulețe din slănină și ouă, se face un amestec de smântână și făină care se toarnă peste ciorba de salată. "Nu se acrește, dar trebuie să știți că toată savoarea preparatului este dată de usturoi și de salată. Cine are salată în grădină și o folosește și la prepararea ciorbei îi va ieși un preparat și mai delicios", a ținut să precizeze doamna Rosa, care spune că prepararea unei astfel de ciorbe durează între 15 și 20 de minute și nu reprezintă un lucru complicat.

CONTINUAREA PE: agerpres.ro