În această lună va începe şi la Braşov screeningul cancerului de col uterin.Pacientele vor beneficia astfel gratuit de aceste analize, programul fiind implementat de Ministerul Sănătăţii la nivel naţional. Este important de ştiut faptul că la aceste teste se pot înscrie atât femeile care sunt asigurate la CAS, dar şi cele care nu au asigurare.
Potrivit datelor la nivelul judeţului nostru aproximativ 200 000 de persoane ar trebui să se înscrie la aceste teste, ce se vor desfăşura pe parcursul a patru ani. Braşovencele trebuie să se adreseze medicului de familie.
“Beneficiază toate femeile cu vârste peste 25 de ani. până la 64 de ani. Atunci sunt scoase la acest screenningul cu condiţia să aibă trei frotiuri negative. De teste pot beneficia atât persoanele care au asigurare cât şi cele care nu au.Nu sunt eligibile pentru acest screening persoanele care au deja un diagnostic de cancer sau persoanele cărora li s-au efectuat histerectomie, indiferent de cauză “ a declarat directorul DSP, Alexandru Bălescu.
Dacă ar trebui să plătescă, doamnele ar trebui să scoată din buzunar doar pentru un test Babeş-Papanicolau între 45 şi 60 de lei. În cazul în care e nevoie de un ecograf şi un consult de specialitate mai trebuie adăugată suma de 100 de lei. Specialiştii spun că anual, în România, sunt diagnosticate cu cancer de col uterin peste 3.400 de femei. Această patologie reprezintă o problemă de sănătate publică, având în vedere incidenţa crescută, cancerul de col uterin fiind a doua cauză de mortalitate prin cancer în Romania.
Paşii de urmat. “Pacienta se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă aceasta se poate încadra în program. Medicul de familie va informa pacienta, îi va elibera un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. Probele vor fi transmise către centrul de recoltare al spitalului care a organizat screeningul sau, după caz la laboratoarele de anatomie patologică, însoţit de formular. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei” potrivit unui comunicat transmis de Minister. În 2012, Programul de screening are un buget alocat pentru testare de 66 de milioane de lei.