Sari la conținut

Braşovenii, cei mai responsabili şoferi din România

Un studiu realizat recent de o compania producătoare de bere Ursus Breweries arată că 22 la sută dintre şoferii români din mediul urban au condus cel puţin o dată sub influenţa alcoolului, în timp ce 2 la sută conduc frecvent sub influenţa băuturilor alcoolice. Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de peste 1000 de respondenţi, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani, din oraşe precum Bucureşti, Buzău, Braşov, Cluj şi Timişoara. Braşovenii sunt cei mai responsabili dintre şoferii români, în timp ce bucureştenii conduc cel mai des sub influenţa alcoolului. 96 la sută dintre braşoveni care au răspuns sondajului, declară că nu s-au urcat niciodată la volan în stare de ebrietate
Cine conduce sub influenţa alcoolului? Împărţit pe oraşe, studiul Ursus Breweries arată că peste o treime din tinerii bucureşteni, respectiv 35 la sută, au condus cel puţin o dată sub influenţa alcoolului şi 3,5 la sută dintre aceştia o fac deseori. Şi tinerii din Buzău urmează aceeaşi tendinţă, astfel că aproximativ 30 la sută dintre ei au declarat că s-au aflat în situaţia de a conduce băuţi. La polul opus se află tinerii din Braşov, care declară în proporţie de 96 la sută că nu au condus niciodată în stare de ebrietate, în timp ce 22 la sută din tinerii şoferi din Timişoara şi Cluj au încălcat legea, urcându-se băuţi la volan.
Care e justificarea. Tinerii şi-au justificat acţiunile spunând că, atunci când ies cu maşina în oraş, deşi sunt hotărâţi să nu bea, sub presiunea grupului, ajung să consume alcool. Potrivit unui Eurobarometru, peste 29 la sută dintre tinerii români, cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, consumă excesiv alcool în fiecare săptămână. Prin consum excesiv de alcool reprezentanţii UE înţeleg consumul a cinci sau mai multe pahare per ocazie. Nu există o situaţie clară pe regiuni în ceea ce priveşte consumul excesiv de alcool, însă procente peste media europeană (29 la sută) se regăsesc în România, Irlanda, Germania şi Austria, urmate de Marea Britanie, Spania, Grecia şi Italia.

Cele mai periculoase băuturi. În funcţie de compoziţia lor, băuturile alcoolice sunt metabolizate diferit de către organism. Astfel, băuturile distilate, precum vodca, whisky-ul şi palinca, sunt metabolizate rapid, iar testul antialcool rămâne negativ după trecerea a circa 10-15 ore de la consumul a 50 de grame de alcool de către un bărbat de 70 de kilograme sănătos. Alcoolul din băuturi bogate în zahăr, precum lichiorul, este extrem de greu de metabolizat, iar etilotestul rămâne pozitiv şi după 48 de ore de la consumarea acestora. Cele mai periculoase sunt amestecurile de alcool cu băuturi energizante sau sucuri naturale de fructe, astfel de cocktailuri făcându-te să-ţi pierzi uşor controlul asupra propriilor acţiuni.

Comentarii

Ultimă oră