Sari la conținut

Braşovenii, invitaţi în 2 februarie să „scoată ursul din bârlog”

brasovenii-invitati-in-2-februarie-sa-scoata-ursul-din-barlog

Având în vedere că în 2 februarie este Ziua Ursului, Grădina Zoologică Braşov a pregătit un eveniment special dedicat acestui zile speciale, care pornește de la tradițiile străvechi.

În trecut oamenii puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului pe care îl avea ursul şi pentru a-i câştiga bunăvoinţa, aşezau pe potecile pe unde acesta obişnuia să treacă bucăţi de carne sau vase cu miere.

„Noi vă propunem ca, în 2 februarie, începând cu ora 11.00, să pregătim împreună cu copiii multe «Cadouri delicioase» şi apoi, de la ora 12.00, să aflăm lucruri interesante despre urşi şi preocupările lor spuse chiar de la oamenii care îngrijesc aceste animale”, a anunţat directorul Grădinii Zoologice Braşov, Alin Pînzaru.

În aceeaşi zi, de la ora 12.30 cei mici pot ajuta la construirea unui habitat al urşilor şi pot descoperi, prin joacă, cum activităţile oamenilor influenţează viaţa animalelor sălbatice, nu neapărat într-un sens pozitiv.

Apoi, la ora 14.00, va fi organizată o plimbare prin Zoo, pentru a afla de la ghidul Grădinii Zoologice Braşov ce înseamnă responsabilitatea faţă de natură şi care sunt modalităţile de a proteja mediul înconjurător.

..............................................................................................................


   Conform tradiției pe data de 2 februarie a fiecărui an se sărbătorește Ziua Ursului  (în sărbătoarea mare a Întâmpinării Domnului care mai este denumită și Stretenie).

Ziua Ursului este un fel de moment de răscruce. Se consideră ca în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald, sărbatoarea fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic.

Se spune din bătrâni că în ziua de Stretenie ursul va ieși din bârlog și cu acest prilej, se pot face previziuni meteorologice importante referitoare la noul an.

Astfel, în ziua de Stretenie, ursul iese din bârlog și se uită de jur-împrejur. Dacă afară e soare și ursul își vede umbra atunci se va speria, se va întoarce în bârlog și va mai sta acolo încă șase săptămâni, pentru că atât va mai ține iarna. Dacă însă ursul nu-și va vedea umbra, (dacă e pâclă și înnorat) atunci va rămâne afară și iarna se va întrerupe, iar primăvara urmează să se apropie.

Comentarii

Ultimă oră