Sari la conținut

Potrivit unei statistici a Asociaţiei Parcurilor Industriale, Tehnologice, Ştiinţifice şi a Incubatoarelor de Afaceri din România (APITSIAR), citate de www.sfin.ro, în ţara noastră funcţionează 45 de parcuri industriale cu titlu acordat prin ordin de ministru, şase parcuri declarate prin Hotărâri de Guvern şi un parc înfiinţat prin OUG 115/2003.Toate aceste construcţii se întind pe aproape 2.000 de hectare de teren.
Şapte parcuri industriale. Cele mai multe parcuri industriale se regăsesc în judeţul Braşov. Cele şapte unităţi de acest gen ocupă 331 hectare, dar construcţiile sunt abia la început şi autorităţile locale se luptă să atragă investitori. În judeţul Braşov există următoarele şapte parcuri industriale: Carfil, Feldioara-Hălchiu, Metrom, Zărneşti, Prejmer, Braşov Industrial Park, Braşov Business Park.
Unde mai sunt parcuri industriale. În acest moment, Prahova şi Cluj sunt campioane la investiţii atrase în parcuri industriale, reuşind să cumuleze proiecte de aproape un miliard de euro. Din suprafaţa totală a judeţului Prahova, 536 de hectare sunt ocupate de cele şase parcuri industriale. Chiar dacă judeţul Cluj are doar trei locaţii de acest gen, care ocupă în total în jur de 238 hectare, valoarea proiectelor dezvoltate este foarte mare. Muntenia şi Transilvania sunt regiunile care concentrează trei sferturi din investiţiile greenfield din ţara noastră, în timp ce în Moldova şi Dobrogea prezenţa acestora este foarte mică.
Cer acces mai mare la finanţări. Reprezentanţii parcurilor industriale spun că este nevoie de o mai mare atenţie din partea autorităţilor, în aşa fel încât parcurile industriale să aibă acces la finanţări. „Cea mai stringentă problemă este posibilitatea limitată de a accesa fonduri structurale. Majoritatea parcurilor industriale au ca acţionar consiliile judeţene şi sunt considerate întreprinderi mari, astfel că e nevoie de cotă de cofinanţare de 50 la sută. Eforturile consiliilor judeţene sunt foarte mari, o astfel de cotă fiind o povară pentru ele”, spune Emil Muntean, preşedintele APITSIAR.

"Pentru următoarele programe operaţionale, din perioada 2014-2020, intenţionăm să influenţăm Guvernul şi Parlamentul în elaborarea unei legislaţii referitoare doar la parcurile industriale, în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene, în sensul reducerii  la 50 la sută a cofinanţării consiliilor judeţene" a declarat Emil Muntean, preşedintele APITSIAR.

Comentarii

Ultimă oră