Sari la conținut

Braşovul comemorează Intrarea României în Primul Război Mondial

brasovul-comemoreaza-intrarea-romaniei-in-primul-razboi-mondial

Braşovul se alătură manifestațiilor din toată ţara, dedicate împlinirii a 100 de ani de la Intrarea României în Primul Război Mondial.


  Ceremoniile oficiale au început deja de astăzi, când, între orele 10.00 şi 11.00, în Piaţa Unirii din Braşov, la Monumentul din Bartolomeu, la Garnizoana din Predeal a Brigăzii de Vânători de Munte, precum şi în localităţile Curtea de Argeş, Buşteni şi Sinaia au fost rostite numele eroilor căzuţi în Primul Război Mondial.


 Sâmbătă, de la ora 9.00, la Fundata va fi organizată o ceremonie dedicată primului ofiţer român căzut la datorie, colonelul Gheorghe Poenaru - Bordea. Tot sâmbătă vor fi ceremonii de depunere de coroane de flori în Piaţa Unirii din Braşov (între orele 11.00 şi 11.30) şi la Curtea de Argeş (între orele 11.00 şi 11.30).  Piaţa Sfatului va găzdui tot sâmbătă de la ora 12.00 o ceremonie militară şi religioasă, punctul culminant fiind defilarea, la care vor participa atât militari activi, cât şi cei aproximativ 100 de membri ai grupurilor de reconstituire istorică care vor participa la festivalul de la Braşov.

Un inedit "Festival de reconstituire istorică" va avea loc între 26 şi 28 august, în Piaţa Sfatului.


  În campania militară din 1916, oraşul Braşov a fost cel mai important oraş transilvănean în care a intrat armata română (16/28 august 1916).


  Tocmai pentru a nu lăsa să fie uitat acest lucru, în Piaţa Sfatului este organizat cel mai important festival de reconstituire istorică din România dedicat Primului Război Mondial: „Festivalul internaţional de reconstituire istorică Braşov 1916".


  Vor participa reprezentanţi ai unor grupuri din Cehia, Anglia, Austria şi România, astfel că la Braşov vor fi prezenţi aproximativ 100 de „soldaţi” echipaţi exact ca în 1916. Practic, Piaţa Sfatului se va transforma într-o tabără militară, sâmbătă şi duminică.

Totul se realizează în baza unor documentări extrem de serioase.Vor fi prezentate arme folosite în 1916 în Transilvania de către cele trei armate. De asemenea, vor putea fi văzute şi uniformele din respectiva perioadă. Publicul va putea să asiste şi la demonstraţii de mânuire a armelor. Pe lângă tabăra militară, în Casa Sfatului va fi deschisă o expoziţie dedicată Primului Război Mondial, iar în Piaţa Sfatului vor fi expuse imagini din timpul „Războiului cel Mare”.

În această seara de vineri va fi organizată o paradă în centrul istoric al oraşului.

Iar apoi, istoria se va rescrie sâmbătă, la ora 21.30.

5 batalioane ale vânătorilor de munte vor străbate munţii într-un marş simbolic cu torţe, pe rutele pe care în urmă cu 100 de ani, Armata Română intra în Transilvania.

221 de militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa vor organiza sâmbătă seara un marş cu torţe pe traseele grupurilor de acoperire care, în urmă cu un secol, au intrat în Transilvania. Vânătorii de munte vor urma parţial rutele Armatei Române din urmă cu un secol şi se vor opri la cimitirele şi la monumentele ridicate în memoria eroilor din Primul Război Mondial, unde vor depune jerbe de flori.

Vânătorii de munte vor parcurge cinci trasee, iar plecarea se va face simultan, sâmbătă, 27 august, la ora 21.30.

Astfel, grupul de acoperire Predeal va pleca de la Predeal la Cimitirul Eroilor de la Timişul de Sus (5 km), Grupul de Acoperire Bran va pleca de la Mausoleul Mateiaş şi va ajunge la monumentul din oraşul Câmpulung (10 km), Grupul de Acoperire Bratocea va pleca de la Cabana Babarunca şi va avea ca punct final monumentul din pasul Bratocea (6 km), Grupul Tabla Buţii va pleca de la Măneciu Ungureni şi va ajunge la monumentul de la Tabla Buţii (6 km), iar Grupul de Acoperire Predeluş va parcurge traseul Cabana Brădet – Monumentul din centrul municipiului Săcele (6 km).

Acum 100 de ani, în judeţul Braşov s-au dus lupte intense. Braşovul a avut mulţi eroi care au căzut la datorie şi avem datoria să îi comemorăm printr-un eveniment de amploare.


Programul evenimentelor

Vineri, 26 august


 - orele 10.00-11.00: Rostirea solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, în garnizoana Predeal şi garnizoana Braşov la Monumentul Eroilor din Bartolomeu şi Monumentul Eroilor din Piaţa Unirii.
 - ora 19.00, Piaţa Sfatului: Festivitatea de deschidere a Festivalului Internaţional de Reconstituire Istorică Braşov 1916.

Sâmbătă 27 august


  - Comuna Fundata, orele 09- 09.30: ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori la monumentul primului ofiţer român căzut la datorie în Primul Război Mondial, locotenent-colonelul Gheorghe Poenaru – Bordea.
 - Piaţa Unirii din Braşov, orele 11.00 - 11.30: ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor Desrobitori de Neam
 - Piaţa Sfatului din Braşov, orele 12.00-13.30: ceremonie militară şi religioasă dedicată momentului istoric cu participarea unui detaşament de onoare din Garnizoana Braşov, cu drapel de luptă din cadrul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”; ceremonie de prezentare a grupurilor de reconstituire istorică din cadrul Festivalului Internaţional de Reconstituire Istorică Braşov 1916; deschiderea Expoziţiei Centenarului, Braşov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial, la Casa Sfatului.
 - Piaţa Sfatului din Braşov, tabăra militară, orele 10.00-20.00: Festivalul Internaţional de Reconstituire Istorică Braşov 1916

Duminică, 28 august


 - Piaţa Sfatului din Braşov, tabăra militară, orele 10.00-18.00: Festivalul Internaţional de Reconstituire Istorică Braşov 1916

Sursa: bzb.ro

Comentarii

Ultimă oră