Sari la conținut

Brașovul este gazda competiției „Trofeul Internațional de Robotică ROBOTOR”

brasovul-este-gazda-competitiei-trofeul-international-de-robotica-robotor

Brașovul este pentru prima dată gazda Trofeului Internațional de Robotică ROBOTOR, organizat în perioada 29 august - 1 septmbrie 2018.

Evenimentul vizează promovarea roboticii în rândul elevilor din România și Europa, precum și a publicului larg, prin intermediul unor competiții care îmbină aspectele tehnice cu creativitatea. În competiție s-au înscris 33 de instituții atât din țară, cât și din străinătate.

Pe parcursul celor 4 zile de eveniment, la Școala Gimnazială nr. 11, vor fi organizate activități de robotică de nivel preuniversitar: desfășurarea concursurilor; calibrarea și omologarea roboților; ateliere de lucru în robotică; masă rotundă pe teme de robotică.

Elevii și cadrele didactice din România și din străinătate vor avea ocazia să-și împărtășească preocupările în domeniul roboticii și să inițieze colaborări în acest domeniu.

La inițiativa companiei Miele, în cadrul unui proiect mai amplu inițiat acum 3 ani – „Partnership for Education”, trofeul Robotor se desfășoară în 2018 la Brașov, fiind o oportunitate de promovare și creștere a vizibilității activităților de robotică.

Trofeul Robotor, ajuns în acest an la cea de a XI-a ediție, a fost prima competiție de robotică de nivel preuniversitar din România. Robotor a fost inclus în fiecare an, începând cu anul 2008, în Calendarul Activităților Educative al Ministerului Educației Naționale ca proiect regional, național sau internațional.

Robotor vizează: implicarea elevilor în proiectarea și realizarea unor roboți autonomi; diseminarea rezultatelor elevilor și cadrelor didactice în domeniul roboticii; dezvoltarea abilităților de rezolvare creativă a problemelor, comunicare și lucru în echipă, precum și dezvoltarea competențelor lingvistice ale elevilor și cadrelor didactice.

De-a lungul celor 10 ani de până acum au fost organizate: o ediție regională (2008), cinci ediții naționale (2009, 2010, și 2012 – 2014) și patru internaționale (2011, 2015 – 2017).

La edițiile internaționale au fost participanți din: Polonia, Turcia, Franța, Grecia, Serbia, Bulgaria, Italia, Portugalia, Macedonia (FYROM), Republica Moldova și România. Opt ediții au fost organizate la Orșova și două la Botoșani.

Trofeul Robotor are două evenimente principale: competiție de robotică și un simpozion de robotică.

La competiția de robotică participă echipe de 2-4 elevi (fete și băieți) din clasele II-XII, care se vor întrece în următoarele probe: cursă de dragstere, roboți solari, pentabot, urmărirea linei, freestyle, labirint cu linii, labirint cu pereți, mini și micro sumo. Concursurile se organizează pe trei clase (kit, hard și open) și trei categorii de vârstă (licurici – clasa II, juniori – clasele VI – IX și seniori – clasele X-XII. Acestea vor avea loc în zilele de joi și vineri, 30 și 31 august 2018, la Școala Gimnazială nr. 11 „St. O. Iosif” Brașov.

În cadrul acestui eveniment s-au înscris 26 licee și cluburi tehnice din România: Arad, Argeș, Botoșani, București, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Sibiu, Mehedinți, Olt, Suceava, Vrancea și 7 din Republica Moldova, Bulgaria și Serbia.

Comentarii

Ultimă oră